Medici din Germania învaţă, zilele acestea, la Timişoara cum se operează laparoscopic ficatul.
Medicii germani au la dispoziţie, la Timişoara, cele mai noi tehnologii existente pe piaţă, aparatură şi ustensile de un milion de euro, de la liderii mondiali în echipamente medicale. În oraşul de pe Bega a avut loc un curs gratuit şi unic în lume, în care medicii au învăţat cum să opereze tumori, chisturi sau cancere. "Material" de studiu au fost zece porci.
Dacă ar fi urmat un curs similar în oricare din ţările lumii, costul ar fi fost de cel puţin 2.000 de euro pe zi, exceptând transportul şi cazarea.
Cursuri pentru şefi de clinici şi medici primari
Cursurile de instruire au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul Centrului de Chirurgie Laparoscopică şi Microchirurgie "Pius Brânzeu" al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" şi au fost realizate în colaboare cu prof. dr. Frank Wenger, şeful Clinicii de Chirurgie Viscerală din Duisburg, şi cu Spitalul Academic al Universităţii din Düsseldorf.
Nemţii au venit din cele mai reputate clinici din ţara lor, de la Munchen, Dortmund şi chiar de la Heidelberg - cea mai veche universitate de medicină din Germania. Patru dintre specialiştii germani sunt şefi de clinici de chirurgie, restul sunt medici primari cu vechime de cel puţin zece ani.
Alături de cei nouă străini, au învăţat chirurgia laparoscopică hepatică şi cinci medici din Timişoara şi Bucureşti. "Aceste cursuri se bucură de o mare popularitate în Colegiul medicilor chirurgi din Germania, fiind un adevărat exod al medicilor din clinicile germane către România pentru a se instrui asupra celor mai noi tehnici. Oferim posibilitatea doctorilor să înveţe chirurgia laparoscopică hepatică într-un timp mult mai scurt decât ar face-o prin practici zilnice, la spital", spune dr. vet. Bogdan Hoinoiu, de la Centrul de Chirurgie Laparoscopică "Pius Brânzeu" din Timişoara.
14 medici chirurgi s-au instruit în weekendul trecut la Timişoara în intervenţii laparoscopice. Nouă dintre doctori au fost din Germania, iar restul din România
MEDIC GERMAN
"Nu am exersat niciodată operaţii pe porci"
După prima zi de curs, opinia medicilor germani a fost fermă: la Timişoara sunt dotări abia apărute pe piaţă, pe care nimeni nu a mai lucrat, şi un nivel profesional ridicat.
"Nu am mai încercat niciodată operaţii pe porci. În spital facem operaţii laparoscopice, însă nu avem posibilitatea să facem training pe animale. Este o mare şansă că am putut veni la acest curs, unde am învăţat să lucrăm cu aparatură sofisticată, de ultimă generaţie. Am să le recomand tuturor colegilor mei să vină să-l urmeze", a declarat medicul Rolf Schauer, şeful Clinicii de chirurgie din Traunstein, Germania.
Incizii minore şi recuperare rapidă pentru pacienţi
Chirurgia hepatică este extrem de dificilă, explică specialiştii, pentru că presupune o experienţă de foarte mulţi ani şi de aceea sunt foarte puţini medici instruiţi. Riscurile acestor operaţii sunt foarte mari, existând în permanenţă pericolul unei hemoragii.
Specialiştii instruiţi la Timişoara explică faptul că structurile hepatice sunt mult mai atent operate laparoscopic, folosindu-se o cameră de luat vederi care măreşte de zece ori. Practic, pacientul nu mai e "tăiat", ci va avea, la final, doar patru "găurele" prin care s-a operat, iar recuperarea este mult mai rapidă, pentru că noile tehnologii implică şi un sistem de coagulare cu neostază şi disecţie cu ultrasunete.
Operatiile sunt de mare fineţe având avantajul unei precizii superioare tehnicilor clasice. Pentru pacienţii operaţi la paroscopic trauma operatorie este mult redusă, cu o vindecare accelerată şi cu o perioadă de convalescenţă mult mai mică.
Încă un curs, în martie 2011, exclusiv pentru şefi de clinici
Prin dotări, tehnologiile folosite şi cunoştinţele specialiştilor de primă mână în lume, acest curs pune Timişoara şi România alături de primele centre de chirurgie laparoscopică de pe continent, care funcţionează la Strassbourg, Hamburg (Germania) şi, mai recent, la Milano (Italia).
"Cu acest centru, Timişoara se află într-o ligă superioară. Universitatea de Medicină din Timişoara se poate lăuda la nivel european cu cea mai modernă instituţie de antrenament postuniversitar a medicilor chirurgi care doresc să înveţe mai multe despre alternativa laparoscopică, uneori chiar robotizată, de rezolvare chirurgicală a unor disfuncţii ale ficatului", a declarat medicul Eduard Szucsik.
Anul viitor, în luna martie, urmează încă o serie a trainingului, de această dată urmând să fie acceptaţi exclusiv şefi de clinici de chirurgie din Germania şi România.
"Am reuşit să aducem medici germani să înveţe în România, în ciuda subfinanţării actuale din mediul universitar românesc"., DR. VETERINAR BOGDAN HOINOIU, Centrul de Chirurgie Laparoscopică "Pius Brânzeu" Timişoara
TEHNICĂ. Inciziile prin care se fac operaţiile laparoscopic sunt mici, iar medicii folosesc camere de luat vederi care măresc de 10 ori