O nouă formulă de injecţie letală, din trei substanţe, l-a făcut pe deţinutul Clayton Lockett, de 38 de ani, să se svârcolească în faţa martorilor şi să scrâşnească din dinţi în chinuri pe targă, ceea ce a condus la oprirea procedurii. În cele din urmă acesta a murit în urma unui atac de cord.

Potrivit Huffington Post, la 10 minute după ce i-a fost administrată noua combinaţie de medicamente, Clayton Lockett fost declarat inconştient. Trei minute mai târziu, condamnatul la moarte a început să respire greu, zvârcolindu-se, strângând din dinţi şi chinuindu-se să îşi ridice capul.Pentru ca în galeria de vizionare să nu se vadă exact ce se întâmplă în camera în care era pusă în aplicare condamnarea la moarte, a fost redusă vizibilitatea, iar puţin mai târziu Lockett a murit în urma unui atac de cord.

"A fost un lucru oribil", a declarat avocatul lui Lockett, David Autry. 

Problemele care au apărut în timpul execuţiei lui Clayton Lockett ar putea alimenta dezbaterile deja aprinse cu privire la capacitatea autorităţilor de a administra injectii letale care să îndeplinească cerinţele Constituţiei americane care precizează că pedeapsa capitală nu trebuie să fie nici crudă, nici neobişnuită. 

Aceast principiu a fost evidenţiat, în ultimele luni, atât de avocaţii apărării, cât şi de militanţii pentru abolirea pedepsei capitale, asta în condiţiile în care mai multe state se află în dificultate de a avea acces la substanţele necesare pentru injecţiile letale. Acest lucru se întâmplă deoarece mai multe fabrici de medicamente din Europa şi-au stopat vânzările către închisorile americane. 

Avocaţii apărării au contestat, fără succes, politicile de protecţie a identităţii noilor surse de medicamente de folosite pentru execuţia deţinuţilor în multe state, cum ar fi Missouri şi Texas, dar aceste două state au din efectuat cu succes execuţii cu noile lor provizii. Nu la fel s-a întâmplat în Oklahoma.

Execuţia lui Lockett a fost prima din Oklahoma, când s-a folosit midazolam prim element în combinaţia de substanţe letale. În Florida, de exemplu, se administrează 500 de miligrame de midazolam, în combinaţia celor trei substanţe. În Oklahoma s-au utilizat doar 100 miligrame de midazolam.

"S-ar fi putut anticipa eventualele probleme cu un protocol de execuţie preventiv", a mai spus avocatul David Autry.

Robert Patton, directorul închisoarii, a oprit executarea lui Lockett la aproximativ 20 de minute după ce primul medicamentul a fost administrat. El a declart că problemele apărute s-au datorat faptului cădeţinutului nu i s-au găsit venele. 

Executarea a început oficial la 6:23, până la 06:33 a fost în stare de inconştienţă. Lockett început să se zvârcolească la 6:36, iar la 06:39 un medic a ridicat folia care acoperă deţinutul pentru a examina injectarea. După ce s-a redus vizibilitatea martorilor, iar directorul închisorii a efectuat mai multe convorbiri telefonic, Lockett a fost declarat mort la 07:06.