Exclusivitate la reţetele compensate

Exclusivitate la reţetele compensate

Medicii din ambulator nu vor mai putea prescrie reţete compensate şi gratuite, acest drept revenind exclusiv medicilor de familie.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, peste jumătate dintre medicii de familie au semnat contractele cu Case de Asigurări de Sănătate. Conflictul medicilor cu instituţia a fost declarat încheiat, iar începând de marţi medicii de familie vor prescrie din nou reţete compensate şi vor elibera trimiteri.

Negocierile s-au purtat la Ministerul Sănătăţii, în absenţa reprezentanţilor Casei de Asigurări. Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului, spune că discuţiile nu au vizat o eventuală creştere de buget, ci exclusiv modificări metodologice.

Schimbări pentru cei cu boli cronice

La cererea medicilor de familie, reţetele pentru bolnavii cronic nu se vor mai elibera o dată la trei luni, ci în fiecare lună.

O altă facilitate importantă obţinută de medicii de familie este libertatea de a prescrie orice fel de medicament, nu doar cele generice, eliminându-se astfel aşa numitul buget orientativ.

Negocierile medicilor cu Ministerul Sănătăţii le-au adus un alt succes: introducerea datelor medicale în sistemul informatizat se va face pe baza unui contract separat. Acest lucru înseamnă că medicii vor putea primi bani în plus pentru introducerea datelor, însă prevederea nu se va aplica din acest an.

Atribuţii restrânse pentru medicii din ambulator

O altă modificare solicitată şi obţinută de medicii de familie constă în faptul că prescrierea reţetelor compensate şi gratuite va fi exclusiv dreptul lor. Prin urmare, medicii din ambulator nu vor mai putea face acest lucru.

Noile modificări nu sunt văzute cu ochi buni de CNAS. Preşedintele Casei de Asigurări, Lucian Duţă, a afirmat sâmbătă, în cadrul emisiunii 3x3 de la Realitatea Tv, că instituţia pe care o conduce se află într-o stare "aproape de insolvenţă".

El a explicat că lipsa unui control privind prescrierea medicamentelor este una dintre cauzele acestui dezastru. "Cel mai greu lucru pe care aş vrea să îl fac este reintroducerea regulilor în piaţa de prescriere a medicamentelor", a spus Duţă.

Plafoanele au existat până în 2008, iar după eliminarea lor Casa a înregistrat deficit de 700 de milioane de euro. "De atunci, nu ne-am mai revenit, iar deficitul, chiar dacă a scăzut puţin, a rămas la câteva sute de milioane de euro".

NEMULŢUMIRI

Demisii în rândul medicilor de familie

Conflictul medicilor de familie cu CNAS s-a soldat cu două demisii. Este vorba despre Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie, şi de Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei/Medicină Generală. Ele şi-au motivat gestul spunând că sunt nemulţumite de faptul că nu au reuşit să obţină finanţarea necesară pentru cabinetele medicilor de familie. Reamintim că, în timpul conflictului cu CNAS, medicii de familie au solicitat suplimentarea bugetului alocat lor cu 30%.

30% este suplimentarea bugetară pe care au solicitat-o medicii de familie în conflictul cu CNAS, care s-a încheiat la sfârşitul săptămânii trecute

Ne puteți urmări și pe Google News