Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Farsa nigeriană şi femeile credule din România. Sume fabuloase trimise unor iubiți închipuiți
Exclusiv. Farsa nigeriană şi femeile credule din România. Sume fabuloase trimise unor iubiți închipuiți

Exclusiv. Farsa nigeriană şi femeile credule din România. Sume fabuloase trimise unor iubiți închipuiți

După povestea încheiată tragic a Angelei Balint din Petrila, femeia care s-a spânzurat pentru că a fost escrocată prin metoda „lover boy”, tot mai multe femei din România au decis să rupă tăcerea şi să dezvăluie ţepele pe care le-au luat pe internet. 

Incredibil cum au putut crede poveşti care la o simplă privire mai atentă s-ar fi prăbuşit ca un castel de cărţi de joc. Dar, orbite de o iubire iluzorie pentru un bărbat chipeş, pe care nu l-au văzut niciodată decât în poză pe internet şi impresionate până la lacrimi de povestea lui tristă, i-au trimis toţi banii agonisiţi într-o viaţă, pe cei ai copiilor, şi-au amanetat bijuteriile pe care niciodată nu le-au mai scos înapoi, au vândut proprietăţi. Totul pentru a-l scăpa pe el din necazurile care parcă nu i se mai terminau şi aşteptând mult visata întâlnire cu iubirea.

Este vorba de sute de mii de euro plecate de la credulele din România, către „iubirile” înglodate în necazuri.

O iubire de toamnă

Există şi o anumită tipologie a victimelor. Cel puţin în ţara noastră. Sunt femei trecute de prima tinereţe. Multe dintre ele singure. Dar există şi o bună parte dintre ele care au soţi şi copiii mari. Escrocii au câteva poveşti trase la indigo, pe care le toarnă potenţialelor victime.

Mai întâi aruncă plasa. Cam cum face un pescar cu un prostovol. Un fel de umbrelă din plasă pe care o aruncă în apă şi care, lăsându-se la fund, se strânge adunând în ea peştele care este în zonă. Din captura acestei plase, care în cazul nostru, nu este aruncată în apă, ci pe internet, se selectează victimele. 

În ce constă plasa? Un bărbat, nici el la prima tinereţe, dar foarte chipeş, vrea o relaţie serioasă. Cine răspunde la acest apel este potenţială victimă. Iar aceste victime, sunt selectate după criteriile de vârstă şi, mai ales, după modul cum răspund acestor prime avansuri. După care începe partea a doua. Bărbatul chipeş cu poza pe internet este ori militar american, de regulă ofiţer, care este într-un teatru de război şi are nişte necazuri din care nu poate scăpa decât dacă plăteşte nişte sume de bani, ori este un om de afaceri care a intrat fără voia lui în nişte probleme. Iar o anumită sumă de bani l-ar ajuta să scape din ele. După care se poate întâlni cu binefăcătoarea, să trăiască fericiţi până la adânci bătrâneţi. Interesant este şi faptul că femeile din România nu sunt escrocate de aceşti indivizi doar o singură dată. 

Daniela P. încă îl mai aşteaptă pe iubitul de pe internet

Dintre miile de cazuri de femei din România ţepuite de aceşti escroci sentimentali l-am ales pe cel al Danielei P. Nu pentru că s-ar deosebi de celelalte în ceea ce priveşte metoda de escrocare. Ci pentru că Daniela P., după ce a fost escrocată de o sumă considerailă, deşi câştigă numai 250 de euro pe lună, încă îl mai aşteaptă pe iubit. Încă mai crede în poveştile lui şi, aproape sigur, deşi gândul că a fost înşelată a început să o roadă, aproape sigur, dacă el îi va cere din nou, îi va mai trimite nişte bani. Ea ştie de unde, pentru că nu numai că şi-a cheltuit tot ce era al ei, dar mai este şi plină de datorii. 

Pare hipnotizată de poveştile pe care i le toarnă iubitul de pe internet şi cele câteva poze pe care i le-a trimis. Nici măcar nu-şi dă seama de nenorocirile care-i bate la uşă. Şi nu cea cu rămasul fără bani e cea mai rea. 

Daniela P. este căsătorită de mai bine de 30 de ani şi are doi copii mari. A cheltuit nu numai banii casei, a vândut şi imobilul fără ştirea soţului, dar a fituit şi banii copiilor, umblându-le la conturi. O nenorocire nu este numai atunci când îţi pierzi viaţa, ca în cazul Angelei Balint. Pe Daniela P. o aşteaptă, fără îndoială, un divorţ. Şi o despărţire de copii. Va rămâne, cel mai probabil, pe drumuri, îngropată în datorii şi încercând să trăiască din cei 250 de euro pe care îi câştigă pe lună.

Povestea de dragoste începe pe internet

Ca toate poveştile cu „lover boy”, şi cea a Danielei P. începe pe internet. El a abordat-o. I-a trimsi şi o fotografie. Un bărbat aproape de 50 de ani, care spunea că este văduv şi îşi caută jumătatea. În cazul ei, cel cu care începuse să dialogheze pe internet nu era militar american aflat în misiune, ci om de afaceri francez. I-a mai trimis o fotografie cu el, la sala de forţă, alergând pe o bandă. A rugat-o şi pe ea să-i trimită o fotografie. Alta decât cea pe care o avea pe contul de socializare. I-a trimis. Ce complimente minunate a primuit din partea lui. Sufletul pereche, ce mai. 

De înţeles, se înţelegeau mai greu. Că el îi scria în franceză, ea în română. Noroc cu „Google translate”, că altminteri le rămânea iubirea neîmpărtăşită. Afacerea lui era prosperă. Vindea maşini. Dar pandemia i-o cam lovise. Aşa că trebuia să meargă de la el, de la Paris, tocmai în Burkina Faso, la Oagadugu, să mai facă rost de nişte maşini să le vândă, pentru că în Europa totul era închis. Numai că pentru a ajunge până în Africa de Vest, unde afacerea era sigură şi cu profit garantat, mai avea nevoie de nişte bani ca să completeze pentru biletul de avion. Pentru că nu voia să se atingă de banii de maşini. Aşa că o ruga pe Daniela să-l ajute. Iar aceasta l-a ajutat. I-a trimis, la adresa unde i-a spus el, 1.000 de euro. Printr-o firmă de transfer rapid, care nu pune prea multe întrebări celor care apelează la serviciile ei. Numai ea ştie cum a făcut rostul de bani. Datorită lor, conform mesajelor de pe internet, „iubitul” a plecat în Africa, urmărit de gândul bun şi inima strânsă a Danielei P.

Drogurile din bagaje

Numai că ceea ce trebuia să fie o călătorie de afaceri cu profit bun, s-a transformat într-un coşmar. Abia ajuns pe aeroportul din Oagadugu, francezul a şi fost arestat. I-a scris disperat Danielei. Cineva îi băgase nişte droguri în bagaje. El nu fusese atent şi poliţia din Burkina îl înhăţase fără prea multe vorbe. Nenorocirea în care căzuse era şi ilustrată cu o fotografie, care-l înfăţişa după nişte gratii, ţinut de cot de un poliţist african. Fotografia fusese făcută de avocatul iubitului. Avocat care trebuia plătit. Şi care i-a şi scris Danielei P. în numele iubitului. I-a spus că are nevoie de 3000 de euro ca să-l scape. Nu era vorba de onorariul lui, că o făcea pe gratis, că era şi el tot fracez. Dar banii trebuiau daţi şpagă, ca iubitul să scape basma curată. 

La o simplă analiză, deloc minuţioasă, s-ar fi văzut că fotografia era trucată. Că era, într-adevăr, o imagine cu un poliţist în uniforma din Burkina, ţinând strâns de braţ un deţinut. Doar capul deţinutului fusese schimbat şi pus capul iubitului. În grabă, cei care fotoşopaseră imaginea, nu mai lucraseră şi la mâini. Aşa că deţinutul avea pielea obrazului albă, iar cea a mâinilor, neagră. Amănunt pe care Daniela P. nu l-a băgat în seamă. 

S-a împrumutat şi a făcut rost de bani. Mai ales că avocatul îi transmisese şi un mesaj din partea „iubitului”, care-i spunea că puşcăria din ţara africană este groaznică. Iar dacă nu va fi scos de acolo iute, va muri.

Până la urmă, banii trimişi l-au ajutat şi a ieşit. Numai că din nou a dat ghinionul peste el. În aeroport, i-au fost furate bagajele, cu acte cu tot. Aşa că nu putea părăsi ţara. Îi trimitea şi o fotografie cu bagajele sale care dispăruseră. Daniela P. femeie nu prea umblată, nu şi-a dat seama că bagajele jefuite erau de fapt nişte banale valize pe care le întâlneşti pe afişele din toate aeroporturile lumii, în care administratorii sfătuiesc pasagerii să nu-şi lase bagajele nesupravegheate. Pentru acte, trebuiau alţi bani. Aici, şpaga era şi mai mare. 5.000 de euro. 

Iar Daniela P. a făcut din nou rost de bani. Şi-a pus ipotecă pe casă. A doua zi, banii pe care i-a trimis „iubitului” au avut efect. Acesta, pe lângă mesaje cu dulcegării siropoase, i-a trimis şi o fotografie cu noul său act de identitate. În fapt, un act de identitate care se găseşte pe internet, pe care şi-a fotoşopat fotografia lui.

În sfârşit, datorită banilor pe care Daniela P. îi trimisese, putea pleca în Europa. Şi se puteau întâlni. Maşinile? Nici nu mai pomenea de ele. Bine că scăpase cu viaţă.

Jaful care l-a băgat pe „iubi” în spital

Scăpase cu viaţă, dar nu scăpase şi de ghinion. În drum spre aeroport, fusese tâlhărit. Bătut atât de rău, că ajunsese în spital. Vestea asta năpraznică era însoţită şi de o fotografie, reprezentând un om întins pe un pat de spital, căruia îi fusese grosolan înlocuit capul cu cel al „iubitului”. Tratamentul şi scăparea din spital costau şi ele 3000 de euro. Iubitul se declara singur şi abandonat şi din nou era convins că dacă nu va da şpagă, nu va mai scăpa din spitalul acela. Aşa că Daniela P. i-a mai trimis încă 3.000 de euro. Care l-au scăpat din spital. Numai că tâlhăria a cărei victimă fusese, îl lăsase din nou fără actul de identitate, Aşa că trebuiau alţi bani, pentru că altfel nu putea părăsi Burkina Faso. Când a încercat să se împrumute pentru „iubit” din nou de bani de la o prietenă, Daniela P. i-a mărturisit acesteia pentru ce îi trebuie. Prietena a refuzat să-i dea. I-a explicat că este o escrocherie internaţională.

Daniela P. mai caută încă bani să-i trimită „iubitului”, ca acesta să poate face rost de acte şi să vină la ea.

Iubitul chiar există

Francezul de pe internet de care s-a îndrăgostit Daniela P. şi căruia i-a trimis o groază de bani, chiar există în realitate. Este chiar francez şi chiar trăieşte la Paris. Poate fi găsit pe un site de matrimoniale şi habar nu are că pe planetă există Daniela P., sufletul lui pereche care i-a trimis atâţia bani. Cineva i-a împrumutat identitatea. De fapt, banii au ajuns în Nigeria. Loc în care au ajuns majoritatea banilor româncelor păcălite în aces fel. Pentru că în Nigeria există o reţea bine pusă la punct de escroci, care jecmănesc credulii pe internet. Şi cărora, autorităţile române nu prea au ce să le facă.