Evenimentul Zilei > Justitie > EXCLUSIV: Dezvăluiri tari din Dosarul „Apostu”. Surprize mari: numele tuturor celor cercetaţi şi interceptări noi. Dovada că Monica Apostu lua şpagă în haine
EXCLUSIV: Dezvăluiri tari din Dosarul „Apostu”. Surprize mari: numele tuturor celor cercetaţi şi interceptări noi. Dovada că Monica Apostu lua şpagă în haine

EXCLUSIV: Dezvăluiri tari din Dosarul „Apostu”. Surprize mari: numele tuturor celor cercetaţi şi interceptări noi. Dovada că Monica Apostu lua şpagă în haine

Portretul lui Sorin Apostu, desprins din probele adunate de procurorii DNA în celebrul dosar 60/P/2009, este al unui individ corupt până în măduva oaselor, care lua mită şi atunci când respira.

În premieră, "Evenimentul zilei" vă prezintă lista completă a persoanelor cercetate penal în cel mai important caz de corupţie din 2011. Apar nume noi, surprinzătoare. De asemenea, EVZ vă prezintă noi stenograme cu interceptări telefonice edificatoare.

Sorin Apostu îşi lua măsuri draconice pentru a nu fi depistat, procurorii menţionând obsesia acestuia de a-şi securiza întâlnirile şi convorbirile telefonice.

În acest dosar sunt cercetaţi penal Sorin Apostu, Monica Apostu, Călin Stoia, arhitectul clujean Bogdan Petrina, Mustaffa Bekar (om de afaceri turc, asociat la KIAT SRL); Marin Stancu – liderul cultivatorilor de pepeni din Dăbuleni, Marin Lucian Pop – patron al SC Terra Structures şi Ioan Ploscar – angajat al Primăriei Cluj Napoca pe funcţia de şofer al primarului arestat. Cei în cauză sunt cercetaţi penal pentru infracţiunile de luare de mită în formă continuată, complicitate la luare de mită şi dare de mită.

Arhitectul de casă

Dacă despre mulţi din dosar se mai ştie câte ceva, despre arhitectul Bogdan Petrina nu se ştie mai nimic. Bogdan Petrina este prieten de familie cu Sorin Apostu şi este fiul prorectorului de la Univesitatea Tehnică, profesorul Mircea Petrina. Tată şi fiu sunt asociaţi la firma de arhitectură Bogart Construcţii, considerată de procurorii DNA ca firma agreată de primarul Sorin Apostu pentru realizarea proiectelor de arhitectură la marile proiecte imobiliare din oraş, stadionul Cluj Arena, construcţia unor hypermaket-uri sau ansambluri imobiliare: "În mediul societăţilor de arhitectură şi a celor de construcţii este cunoscută împrejurarea că societatea agreată de primar este Bogart Construct reprezentată de numitul Petrina Bogdan".

Doar în anul 2010, societatea lui Bogdan Petrina a derulat mai multe contracte, „agreate" de primar, care au fost monitorizare de SRI şi DNA. Acestea au fost încheiate cu societăţile ACI SA, care a construit stadionul Cluj Arena, contract în valoare de 800.000 de lei. Un alt contract a fost încheiat cu SC Grup 4 Instalaţii, condusă de omul de afaceri Gicu Gâscă, trimis în judecată de DIICOT Cluj într-un alt dosar penal, fiind acuzat de manipularea bursei. Acest contract are o valoare de 115.072 lei şi se referă la proiectarea şi obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru depozitul de materiale de construcţii Baumax. Autorizaţia era eliberată de Primăria condusă de Sorin Apostu.

Nici americanii de la Emerson nu au scăpat de cotizat la „Bogart Cosntruct". Emerson a construit în parcul Tetarom 2 mai multe fabrici şi un centru de cercetare şi a angajat peste 2.000 de oameni. Suma achitată de Emerson a fost de 64.345 lei.

O mare parte din onorariul lui Petrina a ajuns la Apostu

Între familia lui Apostu şi cea a lui Petrina exista o puternică prietenie. Atât de mare, încât, în perioada 1 februarie 2010-9 martie 2011, între cele două familii au existat 312 convorbiri telefonice.

La început, Bogdan Petrina a precizat că, de mai bine de doi ani, cele două familii nu prea îşi mai vorbesc. Apoi, pus în faţa evidenţei, Petrina a precizat că poate soţiile îşi vorbesc mai mult. "Este exclus ca să vorbesc în 13 luni de atâtea ori la telefon. Asta însemna un telefon pe zi. Firma noastră este una mare şi are foarte multe proiecte. La Cluj Napoca mai puţine. În 2011, am avut 21 de proiecte, deci sub 5% din mumărul total al acestora", a spus Petrina, care a negat că i-ar fi dat mită lui Apostu.

Cei care au condus ancheta susţin că Petrina îi dădea mita direct lui Apostu. Fără intermediari şi cu măsuri foarte mari de siguranţă, ca să nu fie prinşi. "Există suspiciunea că sumele de bani sunt remise în numerar de către Petrina Bogdan direct la Monica Apostu", susţin procurorii.

KIAT SRL, preferată la contractele primăriei

Între cei anchetaţi pentru complicitate la luare de mită este şi şoferul lui Apostu, Ioan Ploscar. Despre acesta, în celebrul dosar de corupţie se vorbeşte că era omul trimis de primar la Mustafa Bekar, om de afaceri turc şi acţionar la KIAT SRL, pentru a luat mita direct în numerar. "S-a mai stabilit că, pentru primirea foloaselor necuvenite, în mod uzual Apostu Sorin se folosea de serviciile şoferului său, Ploscar Ioan, cel care este trimis să se întâlnească cu reprezentantul KIAT şi să ridice coletele şi să le ducă la locul unde dispunea primarul".

Despre acţionarul turc, Mustafa Bekar, procurorii notează că acesta se comporta în relaţia cu Apostu ca un om umil. Firma lui a câştigat, în ultimii doi ani, în relaţia cu Primăria Cluj Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj, două contracte pentru repararea de drumuri, unul în valoare de 140 milioane de euro şi altul în valoare de 281 milioane de lei.

Umilinţa turcului de la KIAT

Un exemplu de umilinţă pe care o îndura turcul în faţa lui Apostu este dat de DNA. În data de 2 septembrie 2011, KIAT trebuia să înceapă lucrările de reparaţie a străzii Vidraru din Cluj Napoca. Cum Apostu a refuzat să semneze ordinul de începere a lucrărilor, turcul a căutat în permanenţă să ajungă în preajma acestuia. A luat legătura telefonic cu Virgil Poruţiu, director tehnic la Primăria Cluj Napoca, care i-a comunicat că nu poate face nimic până când "primarul nu semnează".

Apoi, în aceeaşi zi, la ora 11.42, Bekar îşi ia inima în dinţi şi îi trimite un SMS lui Apostu. „Vă rog, Vidraru, pot începe start echipă 2 zile aşteaptă". La acest SMS, primarul nu a răspuns.

Foarte insistent, la ora 14.40 Bekar îl sună la telefon pe primar, sătul să aştepte un răspuns care nu mai venea. Răspunul lui Apostu a fost să îl cheme acasă la el pentru a discuta alte chestiuni, cel mai probabil de plata unui mic comision.

Bekar:
Mă scuzaţi că am insistat. Mii de scuze.
Apostu: Da, unde eşti?
Bekar: Am ajuns la Cluj.
Apostu: Hai acum, acuma la patru fix.
Bekar: Bun, la …
Apostu: La mine.
Bekar: Ok, ok, la dv.

Turcul Bekar înţelege greşit unde trebuie să se prezinte şi ajunge la Primăria Cluj Napoca, fapt ce îl enervează la culme pe Apostu.

Bekar:
Mă scuzaţi că am deranjat.
Apostu: Eu acasă am spus, nu acolo.
Bekar: Mii de scuze, imediat ajung.

KIAT a pus ochii pe investiţiile Primăriei Cluj Napoca

În dosar, procurorii DNA se referă direct şi la Liliana Călin, director general al firmei KIAT. Despre Liliana Călin s-a spus că este o cunoştinţă apropiată a premierului Emil Boc. Liliana Călin a câştigat licitaţii mari la Primăria condusă atât de Emil Boc, cât şi de Sorin Apostu.

DNA developează într-o singură frază, interesul manifestat de KIAT pentru primăria clujeană. "Contactele susţinute dintre reprezentanţii KIAT, Bekar Mustafa şi Călin Liliana şi Apostu Monica, au continuat şi în perioada decembrie 2010-mai 2011 în contextul în care societatea era interesată să obţină prin subcontractare lucrări la alte obiective aflate în derulare de municipalitate – Parcul Central, reabilitarea cazinoului sau reabilitarea liniei de tramvai". Toate aceste lucrări sunt efectuate din fonduri europene.

Hainele pentru Monica Apostu, achitate de Liliana Călin de la KIAT

În dosarul de corupţie, Liliana Călin era cea care achita cumpărăturile efectuate de soţia primarului prin mall-urile clujene. Filajul SRI a stabilit şi modul de operare a celor două femei, care niciodată nu se aflau în acelaşi loc, în acelaşi timp. De fiecare dată când Monica Apostu umbla prin magazine, aceasta îşi alegea hainele şi le lăsa la casa de marcat. Apoi o suna pe Liliana Călin care mergea şi le achita. Apoi, Monica Apostu mergea şi ridica hainele. Aşa s-a întâmplat şi în data de 9 octombrie la Iulius Mall.

Monica Apostu:
Bun, o să-i pun lângă casă deoparte. Ok?
Liliana Călin: A, eşti acolo, ok?
Apostu: Îs fix aicea, acum i-am probat şi-i pun deoparte la casă, bine?
Călin: Auzi, şi ăla micu?
Apostu: Nu ştiu. Auzi Tudor, o zis Lili să-ţi alegi şi tu ceva, ce vrei tu.
Călin: Hai, te rog.
Apostu: I-am spus, i-am transmis …
Călin: Da? Bine şi le lăsaţi acolo.
Apostu: Bun. Atuncea jai că îi las la casă.
CITIŢI ŞI:

  • După dezvăluirile EVZ, şeful IPJ Cluj, băgat în comisa de disciplină
  • Saună şi masaj pentru arestaţii de lux din Cluj
  • Primarul supendat al Clujului, Sorin Apostu, şi afaceristul Călin Stoia rămân în arest
  • NOI DEZVĂLUIRI. Subalternii îl înfundă şi mai mult pe Apostu. Mai stă o lună în arest?