Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV. Oprescu zice că mută Hala Matache, arhitecţii îi dau peste nas. Vezi culisele şedinţei controversate
EXCLUSIV. Oprescu zice că mută Hala Matache, arhitecţii îi dau peste nas. Vezi culisele şedinţei controversate

EXCLUSIV. Oprescu zice că mută Hala Matache, arhitecţii îi dau peste nas. Vezi culisele şedinţei controversate

În timp ce edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, este hotărât să mute Hala Matache şi chiar a declarat că o va face, arhitecţii din Comisia tehnică de urbanism a Ministerului Dezvoltării nu au avizat proiectul în şedinţa care a avut loc vinerea trecută.

Membrii comisiei de urbanism s-au întâlnit vineri pentru a discuta mutarea Halei Matache, avizarea pasajului rutier subteran Charles de Gualle, dar şi pentru a da aviz negativ sau favorabil pentru modificarea proiectului pentru Pasajul Piata Presei Libere.
Potrivit surselor EVZ, unul dintre membrii comisiei- arhitectul Anca Ginavar ar fi primit mai multe mail-uri joia trecută de la ONG-uri prin care era rugată să nu avizeze proiectul privind mutarea Halei Matache, imobil trecut pe lista monumentelor.  (Atunci când fotoliul de ministru al Ministerului Dezvoltării era ocupat de Elena Udrea, edilul-şef al Capitalei, ONG-urile şi ministru Dezvoltătării de la acea vreme au semnat un protocol privind protejarea halei şi în care Municipalitatea se angaja să nu mute imobilul. n.r.).
Cu toate acestea, proiectul de mutare a fost avizat verbal vinerea trecută, cu menţiunea să îşi dea acordul şi Ministerul Culturii, fără însă a se semna vreun act. Ulterior, arhitecţii s-au gândit mai bine şi au decis să facă o comisie comună cu specialiştii cei de la Ministerul Culturii înainte de a da undă verde pentru mutare.
Cu toate acestea, primarul general declara vineri că va muta Hala Matache. „Să lămurim o dată cu Hala Matache. Nu pot să o ţin, domne, pe loc, sunt nişte cheltuieli fantastice, şi atunci o să o mut exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo. Nu fac pe nebunul, chiar asta e distanţa. A fost ideea şi doi ani ani şi jumătate am tot stat în discuţii sterile. Am respectat şi societatea civilă, am prezentat şi planurile, dacă se poate face. Linia de tramvai avea un circuit, dar nu asta ne împiedica, ci infrastructura. Există totuşi o zonă gravitaţională de unde curg dejecţiile, chiar sub hală este o coloană de drenaj care este făcută undeva din anii 1932-1933. Nu a mai umblat nimeni acolo", a spus, vineri, primarul general al Capitalei.
Arhitecţii au spus da, apoi s-au răzgândit pentru că Oprescu nu a venit cu acte
Sursele au mai explicat că decizia arhitecţilor a fost luată şi din cauza faptului că Sorin Oprescu nu a prezentat nicio hârtie care să arate că este mai ieftin să muţi hala decât să ocoleşti monumentul pentru a face utilităţile.
„S-a discutat avizarea de principiu, însă s-a decis ca atunci când va veni Municipalitatea cu acte, să arate cât costă mutarea şi cât costă ocolirea, să se avizeze sau nu proiectul de mutare a halei. Pe de altă parte, în comisie se discuta faptul că acum s-a schimbat ministrul”, au povestit, pentru EVZ, sursele citate.
Cert este că astăzi a avut loc un miting în faţa Ministerului Dezvoltării, dar şi discuţii între reprezentanţii ONG-urilor şi secretarul de stat Marcel Boloş. În urma acestora s-a stabilit:

  • Reprezentantii ONG-urilor vor putea participa la şedintele Comisiei Tehnice de Urbanism a Ministerului Dezvoltării în care se discuta subiecte pe care ONG-urile şi-au exprimat interesul
  • Decizia mutării sau nu a Halei Matache va fi luată într-o sedinţă comună a Comisiei Tehnice de Urbanism a Ministerului Dezvoltării şi a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, în care toate părţile îşi vor exprima poziţia
  • Pasajul Charles de Gaulle în forma propusă de Primăria nu a fost acceptata de Comisia Tehnică a Ministerului şi nu va fi avizată în această formă de Ministerul Dezvoltării
  • Comisia Tehnică a Ministerului a condiţionat avizarea prin care se modifică proiectul pentru Pasajul Piata Presei Libere, în sensul modificării intrării în Bulevardul Kiseleff  
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: