Un artist danez, autor al unor proiecte spectaculoase si provocatoare, si-a inceput ascensiunea spre varful Mont-Blanc din Franta cu un scop inedit. Marco Evaristti vrea sa vopseasca piscul in rosu, dupa care sa infiinteze in varful muntelui un ministat independent, releva AFP.

Artistul de origine chiliana, in varsta de 43 de ani, a oferit, luni, o avanpremiera, colorand o parte din munte in zona Flambeaux, la 3.400 de metri altitudine. „Proiectul meu este sa transform acest munte mitic Mont Blanc (Muntele Alb) in Mont Rouge (Muntele Rosu) si sa proclam infiintarea unui stat suveran, Pink State (Statul Roz)”, a declarat Marco Evaristti.

El este de parere ca are dreptul sa creeze un stat al nonviolentei, pluralismului si tolerantei, care „nu apartine in exclusivitate Frantei”. Marco Evaristti spune ca „Proiectul Muntelui Rosu” este destinat sa ridice intrebarea: „Cui apartine natura? Apa din lacuri, zapada de pe pamant, florile de pe campii sau arborii din padurile tropicale?”.

Totodata, el nu vede nicio problema in a infiinta micutul stat in varful muntelui. Daca ar exista o problema, considera artistul, Franta, care a facut teste nucleare in Polinezia, la mii de kilometri de teritoriile sale, ar da dovada de duplicitate.

 Evaristti nu vrea sa faca insa publica data la care va escalada varful, care are o altitudine de 4.810 metri, tocmai pentru ca se teme sa nu aiba probleme cu jandarmii, mai ales ca autoritatile locale au catalogat proiectul ca fiind „stupid si ilegal”. Artistul se pregateste pentru acest proiect, al carui cost se ridica la 50.000 de euro, inca de anul trecut. El sustine ca nu va polua deloc mediul, vopseaua fiind biodegradabila, pe baza de fructe.

BULEVARDUL EVEREST

„Acoperisul lumii”, luat cu asalt in pantaloni scurti sau in baston

Escaladarea muntilor a devenit in ultima perioada o moda, care castiga de partea sa tot mai multi adepti, majoritatea nonconformisti. Varful Everest, cel mai inalt din lume (8.848 metri), s-a transformat deja intr-o „Mecca” a alpinistilor.

Numai luna trecuta, 514 temerari au hotarat sa-si masoare puterile cu muntele. Este cel mai mare numar de cataratori inregistrat din 29 mai 1953 incoace, cand piscul a fost cucerit pentru prima data de neozeelandezul Edmund Hillary si nepalezul Tenzing Norgay. Printre cei care pornesc in aceasta aventura sunt si sportivi, dar si multi excentrici.

Cel mai nebunesc gest apartine olandezului Wim Hof, care a vrut sa cucereasca Everestul imbracat numai in pantaloni scurti. Degeraturile l-au intors din drum, insa temerarul a promis ca nu se va da batut. El vrea ca anul viitor sa ajunga in varf, costumat la fel ca anul acesta si sa coboare cu parapanta.

Un norvegian fara brate a incercat si el sa ia cu asalt muntele, dupa cum Everestul i-a starnit pofta de aventura si unui pensionar japonez in varsta de 71 de ani. Nici unul nu a reusit sa termine ascensiunea, insa japonezul a reusit sa castige „titlul” de cel mai in varsta om care a incercat sa cucereasca Everestul.