EVZ a testat Classmate PC

EVZ a testat Classmate PC

Laptopul educational dezvoltat de compania Intel va fi  folosit in 30 de tari pana la sfarsitul anului.

Classmate PC este un laptop educational, ieftin (aproximativ 370 de dolari), gandit de corporatia Intel pentru a veni in intampinarea nevoilor copiilor din tarile aflate in curs de dezvoltare. Pentru a avea un cost redus, dispozitivului i-au fost reduse dimensiunile si performantele, pana la un minim necesar procesului educational. El a fost gandit, conform spuselor reprezentantilor Intel, drept „un instrument prin intermediul caruia sa gandesti si sa inveti”.

Classmate PC a fost initial un concurent al initiativei One Laptop Per Child (OLPC), care produce laptopul ieftin XO. Acum, cele doua programe functioneaza in paralel, deoarece compania Intel a aderat la OLPC in urma cu cateva luni. „Vom avea un dialog deschis si vom vedea ce solutie vom implementa in Romania. Dupa cum se stie, Intel s-a alaturat OLPC”, ne-a spus Irinel Burloiu, Business Development Manager Intel, Romania.

Configuratie hardware

Classmate PC foloseste un procesor Intel Mobile de 900 MHz, cu consum de energie foarte scazut, are o memorie de 256 MB DDR 2 si o capacitate de stocare de 1 sau 2 GB, in functie de sistemul de operare utilizat, Linux sau Windows. Nu este folosit un hard disk, ci este folosita memoria de tip flash, asemenea celei utilizate la memory stickuri.

S-a optat pentru acest tip de memorie, deoarece ea nu presupune parti in miscare, fiind rezistenta la socuri. Ecranul LCD (Liquid Crystal Display) are o diagonala de 7 inchi si permite o rezolutie maxima de 800x480. Laptopul mai incorporeaza doua boxe stereo si un microfon. In pachet mai este inclus si un creion fara fir, destinat insemnarilor digitale.

Puncte tari

Principalul avantaj al laptopului ieftin de la Intel este acela ca poate suporta atat Windows XP Professional, cat si doua distributii de Linux: Mandriva Discovery 2007 si Metasys Classmate 2.0. Dispozitivul poate de asemenea rula atat Microsoft Office, cat si Open Office. Laptopul testat are instalat Windows XP, un sistem de operare cu cerinte destul de ridicate. Classmate PC se misca insa foarte bine.

Mai mult, daca nu ar avea o capacitate de stocare de numai 2 GB, ai putea fi tentat sa-ti doresti acest dispozitiv chiar daca esti om de afaceri sau calator in jurul lumii. Am rulat apoi continut video si audio si, in ambele cazuri, calitatea imaginii si a sunetului au fost la inaltime. In regim de rulare de continut video, bateria a tinut peste 4 ore.

Mai mult, prin dimensiunile si greutatea reduse (245x196x44, 1,2 kg), aproape ca uiti ca il ai in rucsac. Pentru a putea fi mai usor de transportat, laptopul este imbracat cu o husa din imitatie de piele care are doua manere ce iti permit sa il duci ca pe o geanta.

De asemenea, Classmate se conecteaza la internet cu usurinta cu care o face orice alt computer ce foloseste Windows XP, indiferent daca este vorba de conexiune prin cablu sau wireless (fara fir). O alta functie importanta este capacitatea de autoreglare a luminozitatii ecranului in functie de intensitatea luminii din mediul in care il folosesti, pentru a consuma cat mai putina energie.

Puncte slabe

Principalul inconvenient este capacitatea de stocare de numai 1 sau 2 GB. Cu o memorie flash de 4 sau 8 GB, elevii ar fi avut posibilitatea stocarii si de mai mult continut multimedia. Educatie si cultura nu inseamna numai referate si documente, ci si enciclopedii digitale ce contin imagini, filme documentare sau muzica. Accesarea lor on-line nu este intotdeauna o solutie, deoarece elevii pot lua dupa ei laptopul in zone fara internet, spre exemplu in parc.

Toate acestea au nevoie de mai mult de 2 GB capacitate de stocare. Alt inconvenient este dimensiunea redusa a ecranului, cu diagonala de numai 7 inchi, ce face dificila citirea textelor sau vizualizarea de continut video. Tot de mici dimensiuni sunt si tastele. Daca nu esti atent, ai toate sansele sa tastezi frecvent doua litere in loc de una.

PROIECT-PILOT

Elevii din Ialomita il folosesc deja 20 de Classmate PC-uri le-au fost oferite copiilor din clasa a II-a si a IV-a (clase simultane) de la Scoala Generala din satul Horia, comuna Axintele, jud. Ialomita. Copiii, cu varste intre 8 si 11 ani, au primit fiecare un laptop Classmate PC pe care l-au putut folosi la scoala, dar si acasa. La inceputul proiectului, doar 2 copii folosisera un calculator.

Activitatea scolara obisnuita a fost suplimentata cu materiale educative interactive si cu lectii facute cu ajutorul calculatorului. Conectarea la internet a Scolii Generale din Horia s-a realizat utilizand tehnologia WiMAX, care reprezinta o tehnologie care permite conectarea pe suport radio la internet, pe arii foarte largi si costuri scazute de implementare. Conform reprezentantilor Intel, pana acum proiectul s-a dovedit un succes, deoarece Classmate PC i-a facut pe copii mult mai interesati de procesul educational.

Ne puteți urmări și pe Google News