Eutanasie pentru un român care suferea de depresie

Eutanasie pentru un român care suferea de depresie

Un român de origine israeliană a avut parte de o moarte asistată de clinica elveţiană Dignitas, deşi nu suferea de o boală incurabilă, ci de o depresie.

Andrei Haber (62 de ani) era un inginer software, care suferea de depresie după divorţul de soţia sa. El locuia în Elveţia şi ţinea legătura cu un prieten român care emigrase în Canada, Paul Tauberg. Cazul este cercetat de autorităţile elveţiene, după ce Tauberg şi-a exprimat indignarea: de ce un om sănătos nu a fost sfătuit şi ajutat să evite această soluţie?

Cazul vine la numai jumătate de an după lansarea unui documentar şocant, care prezenta eutanasia lui Craig Ewert (foto), la aceeaşi clinică. Legislaţia elveţiană permite practica, astfel încât avem de-a face cu un adevărat "turism suicidar".

Tauberg a fost primul care a aflat de moartea prietenului său. Potrivit publicaţiei canadiene National Post, Haber i-a trimis un e-mail în care îl anunţa că a decis să îşi pună capăt zilelor, apelând la clinica Dignitas. În mesajul datat la începutul lunii martie, Haber scrie că reprezentanţii clinicii se aflau în locuinţa sa chiar în momentul trimiterii mesajului, pregătind doza letală ce urma să îi fie injectată. "O lume în care am ajuns din greşeală"

Dignitas a fost de acord să îi incinereze trupul şi să împrăştie cenuşa în aer, "pentru ca nicio parte din mine să nu rămână în această lume în care am ajuns din greşeală", conform dorinţei celui decedat.

"Când vei citi aceste cuvinte, eu voi fi mort. Uită-mă cât poţi de repede şi fii fericit, pe cât se poate!", stă scris în mesajul trimis prin poşta electronică. Imediat după aflarea veştii, Tauberg a sunat un prieten din Fribourg, oraşul elveţian în care se mutase prietenul său. Un apropiat s-a deplasat la apartamentul lui Haber, dar era prea târziu.

Nu era un bolnav incurabil

Tauberg a cerut explicaţii clinicii Dignitas, dar poziţia elveţienilor este că ei şi-au făcut doar datoria. "M-au înfuriat (n.r. cei de la Dignitas). Eram indignat şi încă sunt pentru că l-au ajutat să facă asta, în loc să îl trateze şi să îl convingă să nu o facă".

Moartea asistată este un subiect extrem de controversat. Legislaţia din majoritatea ţărilor se opune acestei practici, dar cea elveţiană o permite. Aşa a apărut, în 1998, şi clinica Dignitas.

Cei mai mulţi dintre pacienţi sunt persoane care suferă de boli incurabile, dar şi oameni ca Haber pot apela la serviciile clinicii, dacă testele dovedesc că nu au probleme psihice.

Cazul este investigat de o comisie specială din Elveţia.

Sute de eutanasii

Clinica elveţiană Dignitas este una dintre cele mai contestate unităţi medicale ale lumii. Deschisă la Zurich, clinica a operat aproape 900 de eutanasii ale bolnavilor în stare gravă, irecuperabilă. Lumea catolică se opune clar practicii, susţinând că "nimeni, în afară de Dumnezeu, nu are dreptul de a pune capăt vieţii unei persoane".

O fostă angajată a clinicii a acuzat Dignitas că, deşi figurează ca organizaţie non-profit, este o "bandă de producţie a morţii, preocupată numai de profituri". Soraya Wernli a anunţat că, deşi o asistare a morţii are un tarif normal de circa 8.000 de euro, conducătorii cer sume mult mai mari celor foarte bogaţi. Cei mai mulţi dintre cei care aleg să moară la clinica elveţiană sunt germani (60%) şi britanici. Prima eutanasie la TV

Anul trecut, în luna decembrie, un controversat regizor american lansa un documentar care prezenta o sinucidere în direct. Filmările pentru "Right to Die?" (Dreptul la moarte?) au avut loc la clinica Dignitas, iar personajul principal este Craig Ewert, un bolnav de neuropatie degenerativă, care a decis să îşi pună capăt zilelor la vârsta de 59 de ani.

Citiţi în ediţia de mâine a cotidianului "Evenimentul zilei" detalii despre viaţa lui Andrei Haber. CITIŢI ŞI:

Moartea asistată, un drept sau un păcat? Elveţia, ţara "turismului suicidar

Prima eutanasie transmisă la TV

O fetiţă a refuzat şansa de a trăi

Nervi catolici pentru o eutanasie Pedeapsă minimă pentru o femeie care şi-a eutanasiat partenerul

Ne puteți urmări și pe Google News