Europa se îndreaptă spre a doua recesiune şi ar putea trage SUA după ea

Europa se îndreaptă spre a doua recesiune şi ar putea trage SUA după ea

Problema datoriilor publice din ţările europene, care a afectat pieţele globale financiare, în ultimele 18 luni, dă semne că se transformă într-o provocare mai profundă: a doua recesiune a Europei, în ultimii trei ani, relatează "New York Times".

Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania se luptă deja, de ceva vreme, să evite falimentul, în timp ce şomajul şi austeritatea sunt din ce în ce mai dure. Dar, în ultimele săptămâni, chiar şi Germania şi Franţa, ţări prospere, puteri ale continentului european, au început să fie trase în jos, din cauza dificultăţilor economice cu care se confruntă restul Europei.

Bursele europene continuă să scadă, iar gigantul financiar german Deutsche Bank, lovit de criza datoriilor, şi-a redus previziunea privind profitul pentru acest an. Investitorii au fost, de asemenea, loviţi de vestea că banca de investiţii franco-belgiană Dexia ar putea fi prima bancă mare din regiune care ar avea nevoie de un ajutor guvernamental, din cauza crizei.

Nu e doar problema Europei

SUA, un partener important, bancar şi comercial, al Europei, are acum problemele sale - chiar preşedintele Rezervei Federale, banca centrală americană, Ben S. Bernanke, avertizând, ieri, că "recuperarea economică este extrem de lentă". El a spus, într-o comisie a Congresului, că economia ar putea ajunge într-o nouă recesiune, dacă guvernul nu va lua măsuri pentru a preveni acest lucru. Bursele americane au fost afectate de agitaţia din Europa şi de temerile că Grecia ar trebui să-şi rezolve singură problemele ale datoriei suverane.Ministrul de finanţe grec a anunţat, ieri, că ţara sa poate plăti pensiile şi salariile doar până la mijlocul lunii noiembrie, după ce miniştrii europeni de finanţe au anunţat că Grecia nu va primi, cel puţin până luna viitoare, un nou împrumut extern.

O scădere economică profundă în Europa ar putea trage America înapoi în recesiune şi ar ricoşa, fără îndoială, în întreaga lume, comentează sursa citată. Băncile europene sunt printre cele mai interconectate din lume, iar moneda euro este a doua rezervă din lume, ca mărime, după dolar. Zona euro a celor 17 naţiuni este responsabilă pentru o cincime din producţia globală, iar pieţele emergente, care sunt clienţi importanţi ai exporturilor europene, precum China şi Brazilia, încep să se resimtă. Germanii, optimişti

"Suntem epicentrul crizei globale", a spus Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene, la Parlamentul European. Goldman Sachs a prezis, ieri, că atât Germania, cât şi Franţa vor ajunge în recesiune, deşi alte previziuni nu sunt atât de pesimiste.

Unii dintre oamenii de afaceri germani spun că vânzările au rămas la un nivel ridicat, până acum. "Nu vedem încă impactul crizei asupra afacerilor noastre", spune Roland Busch, membru al consiliului de administraţie al Siemens. "Economia îşi încetineşte ritmul de creştere, dar deocamdată doar atât". spune Busch, care este şef peste un departament de sisteme pentru controlul traficului. Siemes chiar plănuieşte să facă noi angajări, 150 de persoane, în următorii doi ani, pe lângă cei 850 pe care îi are acum în Sacramento, SUA, unde fabrică tramvaie.

Ne puteți urmări și pe Google News