Scurta guvernare USL a spulberat ideea de progres în justiţie. Comisia Europeană cere garanţii privind statul de drept din România.
Raportul pe Justiţie al Comisiei Europene nu este favorabil României. Europeni ne cer o practică unitară, altfel spus, să nu mai existe soluţii diferite în cazul unor procese asemănătoare. O altă cerinţă este aceea a publicării pe internet a motivărilor sentinţelor judecătoreşti şi suspendarea termenului de prescripţie a faptelor, dacă procesul a început deja. Altă recomandare a Comisiei presupune o continuare a rezultatelor obţinute de DNA şi sub noul guvern al USL, precum şi o simplificare a procedurilor prin care un parlamentar care a fost sau este şi ministru să poată fi pus sub acuzare, percheziţionat sau reţinut. Problema achiziţiilor publice este o altă temă abordată de oficialii europeni, ei dorind o mai mare tranÂsparenţă în derularea licitaţiilor publice. Raportul va fi definiÂtiÂvat astăzi, după ce oficialii de la Bruxelles vor analiza răspunsurile transmise de premierul Victor Ponta la cele 11 temeri privind soarta statului de drept sub guvernarea USL. Implementarea celor patru Coduri este o altă cerinţă a Europei Occidentale. Ea ar trebui corelată cu restructurarea parchetelor şi cu "crearea unui grup de monitorizare a reformei justiţiei care să implice toate puterile statului, asociaţii profesionale şi societatea civilă", se mai arată în document. Un nou raport, până la sfârşitul anului Tot mai multe voci pledează pentru o nouă formă de monitorizare care ar trebui să verifice dacă în România puterile executivă, legislativă şi judecătorească sunt cu adevărat separate, dacă independenţa justiţiei este reală şi dacă, în general, România este un stat de drept. "Având în veÂdere incertitudinile actuale, Comisia va adopta, până la sfârşitul anului, un nou raport în cadrul MCV privind România. În acest raport se va constata dacă îngrijorările exprimate privind respectarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar au primit răspuns adecvat şi dacă respectarea principiului democratic al separării puterilor în stat a fost restabilită", se arată în document. În acelaşi timp, Comisia Europeană recomandă României promovarea unor principii de integritate şi responsabilitate în justiţie.
"Paşii urgenţi"
- Curtea Constituţională să fie independentă;
- Referendumul să fie organizat după regulile actuale;
- Politicienii să fie pedepsiţi dacă subminează credibilitatea judecătorilor;
- Fără graţieri în timpul actualei preşedinţii interimare;
- Proces transparent de nominalizare a procurorului general şi al şefului DNA ;
- Eliminarea din Parlament a celor cu probleme de integritate.
REACŢII Eugen Nicolăescu Şeful interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu, a afirmat că proiectul de raport al CE este subiectiv şi excesiv politizat, adăugând că vinovaţi de criticile cuprinse în acest document sunt Traian Băsescu, Monica Macovei şi Cristian Preda, care au "defăimat" România. La rândul său, preşedinÂteÂle interimar Crin Antonescu a declarat că în proiectul neoficial al raportului CE apar "nişte teme şi decizii care exced nu numai MCV, dar şi atribuţiile CE", exprimându-şi speranţa ca acestea să nu fie incluse în raportul final.
Mircea Duşa Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a afirmat că GuverÂnul, Parlamentul şi instituţiile statului trebuie să aibă în vedere atenţionările formulate de Comisia Europeană. "Sigur că îngrijorările trebuie să existe şi faptul că CE atenţionează pe anumite chestiuni trebuie sigur să le avem în vedere", a afirmat Duşa. Cristi Danileţ Judecătorul Cristi Danileţ, membru al CSM: "Este timpul ca politicienii să recunoască Justiţia ca putere în stat şi să-i acorde importanţa meritată. Acest lucru presupune trei lucruri esenţiale: stabilitate instituţională, respectarea autorităţii magistraţilor şi executarea hotărârilor judecătoreşti şi CSM-ului să i se recunoască o importanţă majoră în cariera magistraţilor". CITIŢI ŞI:
- Raport DUR pe Justiţie: Comisia Europeană critică presiunile Guvernului Ponta asupra Curţii Constituţionale
- RAPORTUL MCV. Crin Antonescu: Este posibil să nu intrăm în Schengen
- Financial Times: UE creşte presiunea asupra Bucureştiului
- Victor Ponta: Justiţia este una, bătălia politică alta