Europa: drept de veto pe energie

Europa: drept de veto pe energie

Statele UE vor putea respinge prin vot achizitiile unor companii din afara spatiului comunitar.

Executivul european a introdus in proiectul de masuri adoptat ieri decizia de a proteja sistemul energetic comunitar. Astfel, tarile membre vor putea respinge prin vot initiativa unor companii din afara Uniunii Europene de a prelua participatii mari sau de a controla retele de electricitate si gaze.

Comisia vrea sa puna la adapost companiile din UE de ofensiva Gazprom si de achizitiile pe care le poate face gigantul aflat in proprietatea statului rusesc, dar si de intentiile de cumparare exprimate de state precum Algeria sau Arabia Saudita, sustine Euobserver.com.

Potrivit documentului Comisiei, „cablurile de electricitate si conductele de gaze trebuie declarate esentiale pentru competitivitatea economica si pentru bunastarea cetatenilor europeni”. Documentul vine in sprijinul intentiei oficialilor europeni de a reduce dependenta UE de exporturile rusesti.

Moscova, de unde provine un sfert din necesarul european de gaze si petrol, considera initiativa Comisiei „aproape isterica” si avertizeaza asupra discriminarii protectioniste care poate atrage efectele legilor internationale.

Nici Joachim Wuermeling, secretar de stat in Ministerul german al Economiei, nu a facut declaratii de sustinere. El a declarat pentru „Financial Times Deutschland” ca propunerile se apropie foarte mult de o expropriere, iar proiectul merge prea departe.

Concurenta divizeaza

Proiectul de masuri mai prevede obligatia marilor companii energetice din Europa de a-si separa activitatea de productie de cea de distributie de energie. Doua exemple sunt E.ON (Germania) si Electricite de France, care vor trebui sa vanda retelele de distributie. Planul Comisiei Europene este de a creste competitia pe piata europeana de energie, care va permite accesul noilor operatori si va creste investitiile in infrastructura de transport pe care ar putea sa o administreze operatori privati.

Oficialii de la Bruxelles cred ca prin aceasta masura vor anula monopolurile marilor companii si vor determina o scadere a preturilor la energie, odata cu intetirea concurentei, desi sunt constienti ca negocierile pentru implementarea masurilor pot dura luni bune.

Ne puteți urmări și pe Google News