Moneda europeană nu va depăşi la finele anului un curs valutar de 4,2 lei, în condiţiile în care rata de schimb de 4,2-4,3 lei/euro este şi aşa una foarte devalorizată, crede Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD.
„Până la sfârşitul anului, cursul valutar va ajunge să fie sub cel actual, astfel că se va înscrie între o valoare de 4 lei, maximum 4,2 lei pentru un euro“, a declarat Cercel. Potrivit acestuia, deprecierea leului şi-a consumat cea mai mare parte a potenţialului pe care-l avea.
Pe aceeaşi linie de idei mergea şi consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, care preciza la începutul anului că leul va scădea în primele luni, după care va începe să se stabilizeze. Totodată, şi şeful băncii centrale considera că a fost destul de greu să ţină cursul valutar pentru „a nu se duce în bălării“.
Legat de creditare, reprezentantul BRD crede că „impactul deprecierii cursului leu/euro asupra împrumutului în valută este relativ limitat“. „Până în luna martie, dobânzile practicate de bănci vor mai scădea şi se vor stabiliza“, a mai spus directorul BRD.
Momentan, dobânzile practicate de bănci un au nicio susţinere pentru valorile lor. „Dobânzile de acum sunt nesustenabile, astfel că acest joc cu dobânzile nu mai poate ţine prea mult“, a mai spus Cercel. Deşi sunt foarte mulţi clienţi care au luat credite în euro, cei care au contractat împrumuturi în lei sunt mai dezavantajaţi din cauza dobânzilor mult mai mari.
CITIȚI ȘI: Gheţea: Leul îşi va reveni