Evenimentul Zilei > Politica > Eugen Nicolicea: „Deasupra legii înseamnă să încalci legea” . Despre raportul GRECO
Eugen Nicolicea: „Deasupra legii înseamnă să încalci legea” . Despre raportul GRECO

Eugen Nicolicea: „Deasupra legii înseamnă să încalci legea” . Despre raportul GRECO

Preşedintele Comisiei pentru Regulament a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a afirmat, marţi, că au fost realizate modificări ale Regulamentului Camerei, în acord cu recomandările din raportul GRECO.

În perioada 17-22 iunie vom avea o deplasare la Strasbourg, voi reprezenta Camera Deputaţilor cu privire la progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte realizarea recomandărilor din raportul GRECO, printre acestea se numărau modificări ale Regulamentului în sensul motivării hotărârilor Camerei cu privire la ridicările de imunitate ale miniştrilor, respectiv la cererile de măsuri preventive – le-am pus de acord cu aceste recomandări, cu ceea ce aveam în deciziile CCR. Aceste criterii erau îndeplinite de către noi, doar că nu era făcută precizarea că se regăsesc şi în recomandările Comisiei de la Veneţia", a declarat, marţi, Eugen Nicolicea, la finalul şedinţei Comisiei pentru Regulament.

Întrebat dacă în viitor Camera Deputaţilor va motiva de ce a admis sau a respins o cerere a DNA, el a explicat: "După cum ştiţi, am avut două cereri în acest mandat şi au fost mai mult decât motivate, mult mai mult decât solicitările care existau din partea factorilor externi, singura deosebire era că nu era o precizare şi o trimitere la recomandările Comisiei de la Veneţia, în rest, motivările au existat".

Chestionat dacă, prin votul de luni din Senat în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, acesta se situează deasupra legii, Nicolicea a răspuns: "Nu, pentru că deasupra legii înseamnă să încalci legea. În momentul de faţă, din moment ce procedura este constituţională, este respectată, pentru că dacă n-ar fi, cineva ar putea să sesizeze CCR".

Senatul a respins luni, în plen, cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale în cazul preşedintelui Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit Agerpres.