Evenimentul Zilei > Actualitate > Estimări sumbre pentru primele luni: construcţii în cădere, mai mulţi şomeri
Estimări sumbre pentru primele luni: construcţii în cădere, mai mulţi şomeri

Estimări sumbre pentru primele luni: construcţii în cădere, mai mulţi şomeri

Construcţiile vor fi cele mai afectate în primele două luni din 2011, consideră managerii din domeniu anchetaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Ei se aşteaptă şi la o majorare accentuată a numărului de şomeri din acest sector, având în vedere şi sezonul de iarnă, atunci când contractele sunt mult mai puţine.

Cea mai mare parte a "constructorilor" care îşi vor pierde locul de muncă va fi de la companile cu peste 500 de angajaţi, potrivit comunicatului remis ieri de Institutul de Statistică.

Tot ieri, INS a anunţat că numărul de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale în primele 11 luni din acest an au scăzut cu 13,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, ajungând la 39.257 de autorizaţii.

Veşti rele şi pentru industria prelucrătoare

Şi managerii din industria prelucrătoare preconizează, pen tru următoarele două luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează tot scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -11% pe total industrie prelucrătoare (-15% la întreprinderile mari, cu 500 de salariaţi şi peste).

Însă, în unele activităţi, scăderea numărului de salariaţi va fi mult mai accentuată, ca de exemplu: fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, metalurgie şi fabricarea altor mijloace de transport (solduri conjuncturale -45%, -39% şi respectiv -38%).

Veşti mai bune în ceea ce priveşte numărul de angajaţi vin de la reprezentanţii societăţilor din comerţul cu amănuntul, care estimează o stabilitate. Totuşi, în primele două luni din 2011, preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri (sold conjunctural 33%).