Evenimentul Zilei > Social > Ești student, dar ai peste 26 de ani, nu mai mergi gratuit cu trenul
Ești student, dar ai peste 26 de ani, nu mai mergi gratuit cu trenul

Ești student, dar ai peste 26 de ani, nu mai mergi gratuit cu trenul

Numărul călătoriilor gratuite cu trenul pentru studenți va fi limitat la 12. Anunțul a fost făcut, recent, chiar de ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici.

Președintele executiv al PSD a declarat că Guvernul va adopta un act normativ în acest sens.

Limită de vârstă

Pe lângă scăderea numărului de călătorii, limita de vârstă pentru a beneficia de gratuitate ar urma să ajungă la 26 de ani. În același timp, Teodorovici mai dorește ca studenții care nu muncesc pe perioada verii să nu își mai primească bursele de merit. În replică, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat Executivului să oprească orice demers referitor la limitarea gratuității călătoriilor cu trenul și condiționarea studenților cu privire la bursele de merit pe timpul verii.

Taxa de solidaritate

Teodorovici nu s-a oprit aici cu măsurile severe. Ministrul Finanțelor a mai declarat că pensiile speciale care depășesc 10.000 de lei vor fi supuse unei „taxe de solidaritate”. „Au fost câteva măsuri convenite în CEx. În primul rând, este vorba de ceea ce solicită românii, subiectul legat de pensiile speciale. Credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit, un plafon de 10.000 lei, iar ce depăşeşte această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate. Credem că e o abordare corectă şi logică”, a declarat Teodorovici. În replică, USR susține că pensiile speciale, în mai mult de jumătate din cazuri, nu depășesc 10.000 de lei. Prin urmare, useriștii sunt nemulțumiți că celorlalte categorii nu li se vor aplica taxa de solidaritate.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.