Eşti născut să fii sănătos?

Eşti născut să fii sănătos?

Ordinea în care se nasc copiii în familie influenţează starea lor de sănătate şi comportamentul.

Fraţii cei mari au un risc mai ridicat să devină alergici, din cauză că părinţii îi protejează exagerat şi nu îi lasă să-şi formeze o imunitate puternică, arată studii internaţionale, citate de publicaţia americană „Prevention“.

Pe de altă parte, fraţii cei mici se maturizează mult mai repede şi riscă să facă mai multe lucruri din teribilism, cum ar fi să se apuce de fumat din adolescenţă.

Fraţii mai mari sunt mai isteţi

Un studiu publicat în „Science Magazine“ arată că fraţii mai mari au un IQ cu trei puncte mai ridicat decât cei mici. Avantajul este că vor avea pe viitor un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de inimă sau de cancer, arată un alt studiu realizat la Universitatea din Glasgow. Dezavantajul este că nu îi vor ocoli alergiile şi chiar astmul.

În copilărie, primii născuţi sunt mult prea protejaţi de microbii şi bacteriile din mediul înconjurător, cu care nu intră în contact decât atunci când încep şcoala sau grădiniţa. Copiii mai mici au ocazia să-şi formeze un sistem imunitar mai puternic, deoarece intră în contact mult mai devreme cu microbii aduşi de fratele mai mare de-afară.

„Dacă îl mănâncă des nasul şi îi curge, atunci este posibil să aibă o alergie. Alergiile nu se manifestă cu febră, dureri sau frisoane“, vă învaţă cum să deosebiţi o răceală de o alergie Amal Assa’ad, profesor de alergologie şi imunologie la Centrul Medical de Copii din Cincinnati, citat de publicaţia „Prevention“.

În afară de alergii, fraţii mai mari sunt predispuşi şi la cancer de testicule, după cum arată concluziile unui studiu realizat de Institutul Karolinska din Stockholm. Fraţii mai mari sunt expuşi în pântecele mamei la un nivel mai ridicat de estrogen, ceea ce creşte riscul dezvoltării tumorilor.

Mijlociii, depresivi

Copiii mijlocii au un risc cu 5% mai redus decât fraţii lor mai mici să aibă probleme cu gingiile, probabil datorită faptului că au imunitatea mai bună. Dezavantajul este că mijlociii trec prin mai multe perioade de depresie. „Ei tind să nu aibă încredere în ei, probabil din cauză că părinţii sunt ocupaţi cu creşterea celorlalţi copii“, susţine Frank J. Sulloway, autor al cărţii „Born to Rebel“.

Un studiu al Universităţii Wisconsin arată că părinţii cheltuiesc mai puţini bani şi petrec cu 10% mai puţin timp îngrijindu-şi copiii mijlocii decât pe cei mari sau pe cei mai mici.

Mici şi problematici

Dacă mezinul familiei are avantajul unei imunităţi mult mai bune, este posibil să sufere la capitolul docilitate. Studiile arată că fraţii cei mai mici au cele mai multe probleme de comportament, deoarece se şi maturizează mai devreme.

„Pubertatea precoce duce şi la asumarea mai multor riscuri“, atrage atenţia Joseph Rodgers, de la Universitatea Oklahoma. Astfel, este posibil să vă facă mai multe probleme (să se apuce de fumat din adolescenţă, spre exemplu). Sfatul psihologilor este să discutaţi problemele cu cel mic şi să nu vă sfiiţi să-i răspundeţi, indiferent de nelămurirea pe care o are.

Ne puteți urmări și pe Google News