Evenimentul Zilei > Social > Ești la muncă? Vezi care îți sunt drepturile pentru că muncești azi
Ești la muncă? Vezi care îți sunt drepturile pentru că muncești azi

Ești la muncă? Vezi care îți sunt drepturile pentru că muncești azi

Astăzi, românii serbează Mica Unire printr-o mini-vacanță prelungită pe 3 zile. Ziua de 24 ianuarie este declarată zi liberă din anul 2016, iar cei care muncesc în această zi vor primi anumite compensații de la angajatori, conform Codului Muncii.

Mica Unire, sau Unirea Principatelor Române este serbată de români printr-o mini-vacanță de trei zile. Ziua de 24 ianuarie este declarată zi liberă din anul 2016, iar cei care muncesc în această zi vor primi anumite compensații de la angajatori, conform Codului Muncii.

Potrivit Codului muncii, angajații care nu primesc zi liberă de la angajator au dreptul la compensații în zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. Dacă nu se acordă zile libere, aceștia beneficiază de un spor la salariu de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Angajatorii care nu oferă dreptul la zilele libere angajaților sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.