Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, ieri, că Rusia s-ar putea retrage din Tratatul INF, care limitează arsenalele de rachete cu rază medie de acţiune, în cazul în care acesta nu va fi extins astfel încât să fie impuse restricţii şi altor state.
Declaraţia a venit în contextul întâlnirii sale cu secretarul de stat american Condoleezza Rice şi cu cel al apărării, Robert Gates. Cei doi au venit la Moscova pentru a discuta cu omologii lor ruşi - ministrul de externe Serghei Lavrov şi cel al apărării, Anatoli Serdiukov - despre planurile SUA de a-şi instala scutul antirachetă în Europa Centrală, relevă Reuters.
Înainte de reuniunea „2+2“ , Rice şi Gates au avut o scurtă întrevedere cu Putin, la reşedinţa acestuia din Novo Ogarevo. „Trebuie ca şi alţi participanţi internaţionali să-şi asume obligaţiile pe care şi le-au asumat Federaţia Rusă şi SUA. Dacă nu suntem capabili să transformăm acest tratat într-unul universal, va fi dificil pentru noi să rămânem în cadrul lui“, a declarat liderul de la Kremlin.
El nu a precizat despre ce tratat este vorba, lăsând să se înţeleagă faptul că ar fi Tratatul INF. Documentul, care face referire la interzicerea permanentă a rachetelor nucleare şi convenţionale cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 km, a fost semnat în 1987 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov şi de preşedintele american Ronald Reagan.
Oficialii militari ruşi obişnuiesc să califice acest tratat drept „o relicvă a Războiului Rece“, fiind îngrijoraţi că state din Orientul Mijlociu şi Asia îşi pun la punct propriile arsenale de rachete, iar Rusia nu poate răspunde potenţialelor ameninţări. Moscova nu suportă ameninţarea scutului Totodată, Vladimir Putin a cerut Washingtonului să nu treacă la instalarea elementelor scutului american antirachetă în Polonia şi Cehia. Liderul de la Kremlin a reamintit că, în opinia sa, plasarea acestuia în Europa va pune în pericol securitatea Rusiei. De altfel, după întâlnirea „2+2“, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus că negocierile dintre cele două părţi privind scutul antirachetă nu se pot desfăşura decât dacă SUA îşi îngheaţă planul de a-l amplasa în Europa. Lavrov a declarat că în caz contrar, „aşa cum spune preşedintele nostru, vom lua măsuri pentru a neutraliza această ameninţare“.
Condoleezza Rice a respins apelul Moscovei, declarând că SUA vor continua discuţiile cu Cehia şi Polonia.