Erste: Leul s-ar putea devaloriza cu încă 5% faţă de euro

Erste: Leul s-ar putea devaloriza cu încă 5% faţă de euro

Leul s-ar putea deprecia cu încă 5% faţă de euro, după ce rata de schimb a crescut cu 11% în 2008, având în vedere deficitul de cont curent "uriaş", se arată într-un raport realizat de analiştii Erste Group.

"Valutele din Europa Centrală şi de Est au avut în ultimele săptămâni performanţe variate, dar volatilitatea a fost egală. Cea mai promiţătoare valută se pare că va fi în primul trimestru zlotul polonez. (...) De cealaltă parte a analizei se situează leul, care ar putea pierde încă 5% faţă de euro, având în vedere deficitul de cont curent uriaş", se arată în raportul Erste.

Deficit de 13,6% din PIB

Referitor la deficitul de cont curent, experţii grupului estimează că acesta s-a situat în 2008 la 13,6% din Produsul Intern Brut (PIB), dar că se va reduce la 12% din PIB în acest an şi la 9,8% în 2010.

Analiştii băncii austriece consideră că scepticismul investitorilor internaţionali faţă de regiune se va îmbunătăţi probabil "doar încet" şi că mediul global va rămâne incert, dar menţionează că fiecare stat trebuie analizat din punct de vedere individual.

"Aşa cum am subliniat în mod repetat, situaţia macroeconomică diferă în mod considerabil de la stat la stat. Totuşi, un factor comun este nivelul redus de îndatorare. Datoriile gospodăriilor din regiune variază între 20 şi 40% din PIB, în timp ce în Europa se ridică la aproape 60%, iar în SUA în mod marginal sub 100%", potrivit experţilor Erste Group.

Analiştii menţionează că "povara" datoriilor se pare că este cu mult mai uşor de administrat în regiune decât în economiile avansate, în contextul în care ritmul de creştere a sectorului de creditare a fost "fără îndoială exagerat" în unele state.

"Fără îndoială, România şi Ungaria deţin o proporţie semnificativă de împrumuturi în valută, dar forintul s-a depreciat cu 14% faţă de francul elveţian, iar leul a scăzut cu 11% în comparaţie cu euro de la începutul anului 2008. Ritmul de creştere a salariului nominal a acoperit în Ungaria majoritatea deprecierii şi a fost dublu în România", precizează analiştii Erste Group.

Reprezentanţii băncii estimează că România a înregistrat în 2008 o creştere economică de 7,6%, avansul urmând să fie limitat la 4% în acest an, iar în 2010 să ajungă la 5,4%.

Ei consideră că deficitul bugetar are cel mai mare potenţial de a înregistra "o surpriză pozitivă" în acest an, comparativ cu propriile estimări.

Ne puteți urmări și pe Google News