Energia din oceane, subiect de controverse

Energia din oceane, subiect de controverse

Oamenii de ştiinţă cred că lumea nu dă prea multă importanţă unei surse de energie care ar putea acoperi pănâ la 5% din necesarul mondial de electricitate. Energia valurilor, torenţilor şi curenţilor, nevalorificată până în prezent, este testată de o companie canadiană, care şi-a propus ca, în viitorul apropiat, să alimenteze cu energie "din ocean" 32.000 de locuinţe.

Merită exploatată energia valurilor? Întrebarea se pune deoarece costurile de instalare a turbinelor sunt foarte mari şi, spun unii, dispozitivele ar avea un puternic impact asupra mediului natural din mări şi oceane.

Proiect contestat

"Înţelegem că trebuie să ne îndreptăm atenţia spre noi surse de energie. Dar care va fi impactul asupra mediului? Încă nu ştim", a spus unul dintre cercetătorii de la Institutul pentru Conservarea Oceanelor, David White.

Problema a fost luată în discuţie de institut după ce mai mulţi ecologişti au acuzat că imensele lame ale turbinelor ar putea fi o capcană letală pentru fauna oceanică. Mai mult, pescarii de crabi din Statele Unite cred că activitatea le este ameninţată, după ce s-a constatat că locul ideal pentru montarea turbinelor coincide cu un tradiţional loc de capturare a preţioaselor crustacee. Anual, comerţul de crabi aduce 150 de milioane de dolari economiei statului american Oregon, din nord-vestul SUA. O soluţie pentru nevoile Africii

Totuşi, cercetătorii susţin că procentul de 6,5 % din necesarul planetar de energie este demn de luat în seamă, cu atât mai mult cu cât proiectul poate fi aplicat cu succes în statele sărace ale Globului. Cel mai bun exemplu este continentul african, care are ţărmuri întinse la două oceane, Atlantic şi Indian.

O companie canadiană, Finavera, a demarat deja un astfel de proiect. Până în 2012, compania îşi propune să furnizeze energia necesară către 600 de locuinţe. Apoi, în jurul anului 2020, să produce electricitate pentru 32.000 de gospodării.

Ne puteți urmări și pe Google News