Emil Boc a lansat vieri un apel către liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, pentru a susţine proiectul de revizuire a Constituţiei, care are nevoie de votul a două treimi din numărul parlamentarilor pentru a fi adoptat. 
Într-un interviu acordat postului Radio România Actualităţi, premierul a explicat că modificările ar viza transpunerea în legislaţia naţională a "regulii de aur" a UE în materie financiară: maximum 60% datorie publică în PIB şi deficit de 0,5%. Dacă tot se umblă la Constituţie, Boc a apreciat că ar trebui introduse şi alte modificări: parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, principii asupra cărora populaţia s-a pronunţat deja la referendumul din noiembrie 2009. 
"Fac un apel public la liderii opoziţiei, preşedinţii Antonescu şi Ponta, să voteze revizuirea Constituţiei, cel puţin pentru cele două obligaţii fundamentale pe care le are România în momentul de faţă: Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari şi impunerea regulii de aur a UE în materie financiară. Asta înseamnă responsabilitate şi, dacă ei votează, acest lucru se realizează. E nevoie de două treimi în Parlament. Fără voturile domnilor preşedinţi – şi ale partidelor pe care le reprezintă – nu avem parlament unicameral şi nici reducerea numărului de parlamentari", a declarat premierul.
Probabil că Emil Boc se aşteaptă la un refuz din partea opoziţiei, pentru că, în avans, i-a calificat pe Ponta şi Antonescu drept "ultimii dinozauri populişti din UE". Este drept, aceştia au criticat anterior ideea unui deficit bugetar de 3%. "Domnii Antonescu şi Ponta – s-au supărat că am tot spus Antonescu şi Ponta – aceşti domni preşedinţi de partide din opoziţie cred că au rămas singurii dinozauri populişti din Uniunea Europeană şi nu pricep ce se întâmplă în lume. Ei propun pentru 2012 să mărim deficitul cu încă 5,2 miliarde euro, deci cu aproape patru procente din PIB, dar nu vin cu răspunsul la întrebarea: de unde şi cine ne împrumută aceşti bani ? Ei vor să facă exact aceeaşi politică populistă care a dus Uniunea Europeană pe marginea prăpastiei", a comentat şeful Guvernului.
CITIŢI ŞI:

  • Victor Ponta: Băsescu să cheme opoziţia pentru un acord politic
  • Sumit de criză: România a avizat noul Tratat al UE, Ungaria nu