Emeric Ienei crede că fotbalul românesc e în regres, dar laudă performanţa echipei gălăţene.
Emeric Ienei, unul dintre cei mai titraţi antrenori din istoria fotbalului românesc, a urmărit cu interes sezonul 2010-2011 al Ligii I la fotbal. Ienei a făcut pentru "Evenimentul zilei" o radiografie a campionatului românesc, întrecere pe care o vede în regres.
Omul care a cucerit Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, în 1986, va fi prezent miercuri, la Braşov, la finala Cupei dintre Dinamo şi Steaua şi va înmâna trofeul câştigătorei.
EVZ: Cum vi se pare deznodământul actualei ediţii de campionat? Emeric Ienei: O istorie aşteptată. Spun asta pentru că fotbalul nostru descreşte de câţiva ani. S-a impus Oţelul, o echipă mică, de provincie, dar care are un antrenor disciplinat, cu o educaţie germană şi cu jucători dornici de performanţă, ambiţioşi. Mă bucur pentru Dorinel Munteanu. Sunt mâhnit că oamenii de la Vaslui şi Timişoara s-au luat de Oţelul şi nu au găsit forţa să recunoască succesul echipei gălăţene. Şi asta chiar dacă au loturi poate mai valoroase decât ale Oţelului. Nu i-am auzit pe patronii celor două grupări să critice jocul echipelor lor.
Ce se întâmplă cu formaţiile bucureştene? Rapid are, de patru ani, cel mai consistent joc. Din păcate, giuleştenii se îneacă la mal! Ies din cursa pentru obiectiv în stil propriu. Toate pleacă însă de la patron: jucătorii nu sunt plătiţi la timp, alţii pleacă de la echipă şi nu mai joacă. Un fotbalist ştie că are obligaţii, dar mai ştie că are şi drepturi. La Steaua a fost altceva. Dinamo a revigorat echipa, dar a costat.
Nu e mai rentabil să creştem jucători decât să luăm unii de mâna a doua de-afară? E păcat că nu creştem, fiindcă ţara asta are pământ fertil pentru talente. Ne lipseşte însă educaţia şi asta pentru că tehnicienii de la copii şi juniori nu înţeleg că trebuie să fie mai mult decât antrenori. Ei trebuie să-i înveţe pe copii fotbal. Pentru că totul, mai puţin fenta şi driblingul, se învaţă. Nu zice nimeni să nu aduci jucători străini, dar aceştia trebuie să fie mai buni ca ai tăi. Vin jucători liberi de contract. Ăştia sunt liberi şi de fotbal!
Ce este de făcut? Eu aş propune ca toate cluburile să prezinte înaintea startului de campionat o garanţie bancară, o asigurare a contractelor jucătorilor, a cheltuielilor. Nimeni nare însă vreo strategie în pas cu fotbalul modern. Exemplu de strategie e ceea ce a făcut Alex Ferguson atunci când şi-a dat acordul pentru vânzarea lui Cristiano Ronaldo. Manchester l-a dat exact la momentul oportun, după calcule elaborate. Un bun conducător, un bun manager trebuie să simtă astfel de momente.
"Craiova are un patron care nu se pricepe la fotbal"
Cum vi se pare valoarea Ligii I? A scăzut valoarea campionatului în ultimii ani. În clasamentul UEFA ne-am dus în jos. Echipele fruntaşe au dat şi ele înapoi. În aceste condiţii, grupările mici au prins curaj. Oţelul a meritat acest titlu, chiar dacă pentru Europa acest nume nu este foarte cunoscut.
Retrogradarea Craiovei? Îmi pare foarte rău de Universitatea Craiova. După Rapid, Craiova a avut cea mai talentată echipă. Din păcate, Craiova are un patron care nu se pricepe la fotbal. Cred că Victor Piţurcă era omul care ar fi putut reconstrui această echipă!
Mergeţi la Braşov pentru a înmâna trofeul... M-am bucurat de invitaţie. Să văd însă ce voi face dacă va câştiga Dinamo! Glumesc! Toată viaţa mea am respectat fotbalul şi fotbaliştii. Când cineva m-a învins, l-am respectat, am încercat să învăţ din eşecuri şi am avut întodeauna tăria să-l felicit.