Evenimentul Zilei > International > EMERGING EUROPE: Europa emergentă se pregăteşte pentru coronavirus
EMERGING EUROPE: Europa emergentă se pregăteşte pentru coronavirus

EMERGING EUROPE: Europa emergentă se pregăteşte pentru coronavirus

Pe 28 ianuarie, Azerbaijan Airways a devenit prima companie aeriană din regiunea Europei emergente care a suspendat zborurile către şi dinspre China, ca răspuns la izbucnirea coronavirusului în anumite părţi din ţara asiatică.

Pasagerilor care au achiziţionat bilete la zborurile companiei aeriene, de la Baku la Beijing, li s-a oferit posibilitatea să aleagă o rambursare sau o reprogramare pentru o dată ulterioară. Alte companii aeriene din regiune care zboară către China, inclusiv LOT Polish Airlines, operează în prezent zboruri ca de obicei.

La 29 ianuarie, nu au existat cazuri confirmate de coronavirus nicăieri în regiune, deşi există o serie de cazuri suspectate atât în Cehia, cât şi în Polonia. Ambele ţări, precum şi Belarus şi Ungaria – care au şi conexiuni aeriene directe cu China – monitorizează cu atenţie sosirile. La Minsk, capitala Belarusului, a fost implementată dubla depistare a sosirilor.

Lucrătorii medicali se îmbarcă în avioane pentru a detecta pasagerii cu simptome ale unei infecţii virale, care vor fi apoi examinaţi de serviciul medical al autorităţii aviaţiei civile. Aceştia vor parcurge separat controlul paşapoartelor şi procedurile vamale.

În România, un ansamblu folcloric format din 25 de persoane întoarse dintr-un turneu în China a fost plasat în carantină, ca măsură de precauţie. În Ungaria, unitatea ungară Samsung de lângă Budapesta a aplicat planuri de verificare a angajaţilor chinezi, în legătură cu coronavirusul. Şefa (Centrului Naţional de) Sănătate Publică din ţară, Cecília Müller, a declarat că, deşi virusul ar putea să nu fie prezent în Ungaria la ora actuală, autorităţile medicale sunt gata să identifice virusul rapid în cazul în care acesta va intra în ţară.

Meciurile de calificare la baschet olimpic care implică femei din Marea Britanie, China, Coreea de Sud şi Spania au fost mutate din China în Serbia. Evenimentul trebuia să aibă loc la Foshan, la o mie de kilometri sud de Wuhan – oraşul din centrul focarului de coronavirus – între 6 şi 9 februarie.

Serbia a fost prima ţară din regiune care a introdus scanarea termică a pasagerilor care sosesc. Persoanele cu temperatura corporală ridicată sunt plasate în carantină şi transferate la o clinică pentru boli infecţioase pentru monitorizare.

În timp ce o serie de ţări din Europa emergentă au emis recomandări pentru cetăţeni să amâne deplasarea în provincia Hubei şi în oraşul Wuhan, până la o notificare suplimentară, niciuna încă nu a urmat exemplul Regatului Unit, care a avertizat împotriva tuturor călătoriilor în China.

British Airways a suspendat toate zborurile directe către şi dinspre China continentală. Mai multe ţări din Europa emergentă, inclusiv Albania, Bulgaria, Kosovo şi Moldova, încă nu au luat măsuri speciale pentru a se proteja împotriva posibilei răspândiri a virusului.