La vârsta de nouă ani, Liz Taylor, reuşeşte să obţină primul său contract în industria cinematografică, cu Universal Pictures, pentru 100 de dolari pe săptămână. În 1941 debutează în "There’s One Born Every Minute", care a fost, de altfel, şi singurul său film pentru Universal Pictures.

Un an mai târziu, tot pentru 100 de dolari pe săptămână, Taylor a semnat Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), pentru filmul "Lassie Come Home". Cei de la casa de producţie au fost atât de mulţumiţi de tânăra actriţă încăt au decis să semneze cu aceasta un contract pe şapte ani. Şi, de la 100 de dolari pe săptămână, Taylor a ajuns să câştige la vâsta de 17 ani, în ultimul an al contractului, 750 de dolari pe săptămână.

Rolul care a lansat-o, cu adevărat, pe Elizabeth Taylor a fost Velvet Brown, din pelicula "National Velvet", pe care adolescenta l-a interpretat la vârsta de numai 12 ani. Liz a jucat alături de Mickey Rooney şi de Angela Lansbury. De filmările la această peliculă vor rămâne legate şi câteva probleme de sănătate cu care Taylor se va confrunta întreaga viaţă: o căzătură de pe cal în urma căreia Taylor s-a lovit puternic la spate. Dar succesul filmului a fost atât de mare, încât MGM a semnat un nou contract cu Taylor, în care salariul actriţei era negociat la 30.000 de dolari pe an.

Ultimul rol al adolescenţei a fost Amy, în 1949, în clasicul "Little Women". Imediat după ce a încheiat filmările la această peliculă s-a îmbarcat la bordul vasului Queen Mary şi a revenit în Anglia, ţara în care s-a născut, pentru a filma "Conspirator", în care a interpretat primul său rol de adult. Imediat după lansare au venit şi criticile, pentru că Taylor avea 16 ani în momentul filmărilor, dar interpreta rolulul unei tinere de 21 de ani care se căsătoreşte cu un spion comunist.

În 1950, Taylor, deja o frumuseţe recunoscută, a jucat în "Father of the Bride", comedie romantică, a cărui continuare, "Father’s Little Dividend" s-a filmat un an mai târziu.

Reputaţia sa ca actriţă de dramă a început să prindă contur odată cu "A Place In The Sun", lansat în 1951, care a avut parte de critici foarte bune la adresa tinerei actriţe. Unii spuneau chiar că ar trebui să primească un Oscar pentru interpretare.

Critici bune au venit şi pentru rolul din "Raintree County", lansat în 1957.

În perioada 1955-1979, Elizabeth Taylor are parte de roluri de substanţă, care îi pun în valoare calităţile artistice, şi care îi aduc două nominalizări la Oscar, pentru categoria "Cea mai bună actriţă": în 1958, "Cat on a Hot Tin Roof", cu Paul Newman, în 1959 – "Suddenly, Last Summer", alături de Montgomery Clift şi Katharine Hepburn.

În 1960, Taylor joacă în "Butterfield 8". Filmul, o melodramă, a fost mai mult o tentativă de a scăpa de contractul cu MGM, pentru a semna cu 20th Century Fox, care îi promisese rolul principal din "Cleopatra". Filmul nu reprezenta o capodoperă, însă publicul a simpatizat cu Taylor care tocmai îşi revenise dintr-o situaţie medicală în care a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa: o pneumonie şi o operaţie de traheotomie. Acest rol i-a adus primul Oscar la categoria "Cea mai bună actriţă".

Poate, cel mai vizionat film cu Elizabeth Taylor în România a fost "Cleopatra", din 1963. Pe platourile de filmare de la Cleopatra l-a întâlnit pe Richard Burton, de care s-a îndrăgostit, şi cu care se va căsători în 1964. Alături de el a mai jucat în alte 10 filme. Mariajul celor doi actori a durat zece ani. După ce au divorţat, în 1975 au decis să se recăsătorească, însă relaţia nu a durat mai mult de nouă luni.

Cel de-al doilea premiu Oscar pentru "Cea mai bună actriţă" a fost pentru rolul din "Who’s Afraid of Virginia Woolf?", din 1966.
În 1967, Liz Taylor joacă alături de Burton într-o adaptare a piesei lui William Shakespeare, The Taming of the Shrew ("Îmblânzirea scorpiei").

Evz.ro îţi propune să revezi fragmente din zece filme în care a jucat Elizabeth Taylor şi să votezi care este preferatul tău: