Evenimentul Zilei > Social > Eliminată la BAC, că i-a sunat telefonul la proba orală, a câștigat în instanță
Eliminată la BAC, că i-a sunat telefonul la proba orală, a câștigat în instanță

Eliminată la BAC, că i-a sunat telefonul la proba orală, a câștigat în instanță

O elevă liceului de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, care a fost eliminată la Bacaluareat, deoarece i-a sunat mobilul, a câștigat în instanță suspendarea executării procesului verbal de sancţionare

Prin suspendarea procesului verbal, tânăra a avut posibilitatea să se înscrie la examenul de Bacalaureat sesiunea august – septembrie, chiar dacă procesul de anulare a actului administrativ se află pe rolul Tribunalului Alba și va avea un prim termen la sfârșitul lunii septembrie, informează colegii de la site-ul alba24.ro.Eleva a fost eliminată din sală, în data de 13 iunie, de la proba orală la limba engleză, din cadrul examenului de Bacalaureat 2019, în momentul când i-a sunat telefonul mobil. Comisia de examinare a procedat conform metodologiei și a eliminat-o pentru tentativă de fraudă. Fata a deschis o acțiune în contencios adimistrativ împotriva Inspectoratului Județean Școlar Alba, acțiune înregistrată pe rolul Tribunlalului Alba.

Profesorii erau nervoși

În timpul procesului, tânăra a precizat că:  „datorită organizării defectuoase și a neprezentării altor candidați, nu a fost respectată repartizarea pe ore, așa cum a fost aceasta prestabilită, reclamanta primind un mesaj de la colegi să se prezinte mai repede să susțină proba de engleză, întrucât nu sunt candidați și «comisia stă degeaba și profesorii sunt nervoși»”. Reclamanta s-a grăbit să plece de acasă și să ajungă cât mai repede, deși nu era încă ora la care a fost programată. În grabă și-a lăsat geanta într-o altă sală unde erau depozitate și alte obiecte personale ale altor candidați, uitând cu desăvârșire că telefonul mobil i-a rămas în buzunar.

Poziția Inspectoratului Școlar Județean Alba, în timpul procesului

Reprezentanții ISJ au motivat în timpul procesului că susținerile fetei sunt nefondate și că aceasta nu a fost obligată să vină la altă oră diferită, decât cea la care a fost programată. „Nu a sunat-o nici unul din membrii comisiei de examen cu privire la decalarea orelor de examinare. Așa cum rezultă din înscrisurile depuse în probațiune, a fost chemată de colegele sale, care au apreciat că proba se derulează repede, spunându-i «dacă vii termini mai repede»”.

Decizia magistraților

În privința unei posibile tentative de fraudă judecătorii au conchis că: „din înregistrarea pusă la dispoziția instanței de către pârât, rezultă că reclamanta avea telefonul mobil în buzunarul din spate al pantalonilor, fiind practic perfect vizibil pentru oricine, iar mai mult de atât telefonul a și sunat în timpul examenului deci nu a fost comutat pe modul silențios, astfel că există dubii serioase cu privire la faptul că s-a urmărit fraudarea examenului”. Mai mult, judecătorii de la Tribunalul Alba, au studiat actele depuse la dosar, procesele verbale, declarațiile reclamantei și pârâtei și ajuns la concluzia că  „există o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ în discuție, fiind așadar îndeplinită cerința cazului bine justificat”, prin care tânăra a cerut anularea. De asemenea, judecătorii au luat în calcul și perioada de timp în care tânăra are interdicție de a participa la examenul de Bacalaureat, interdicție care i-ar afecta viața și cariera. Din aceste motive, instanța a „dispus suspendarea executării procesului verbal de sancţionare a candidate.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.