Elevii din Alba pleacă în transhumanţă

Elevii din Alba pleacă în transhumanţă

Elevii şi preşcolarii din cinci sate de munte din Alba au intrat de luni în vacanţă, urmând să revină la cursuri la 1 octombrie, până atunci copiii urmând să îşi însoţească părinţii plecaţi cu oile în transhumanţă.

Majoritatea localnicilor din satele Loman, Pleşi şi Tonea, comuna Săsciori, şi Strungari şi Purcăreţi, comuna Pianu de Jos, se ocupă cu creşterea oilor şi practică un păstorit de pendulare periodică. Primăvara, după 15-20 mai, urcă cu animalele în zona fânaţelor, unde stau aproximativ o lună, până la sărbătoarea Sânzienelor. De aici pleacă apoi cu turmele de oi în păşunile alpine, unde stau o perioadă de trei luni, până după sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, în 8 septembrie, după care coboară din nou în zona prealpină, la fânaţe. După alte câteva săptămâni, se întorc în sat.

Pentru „văratul” oilor la munte, fiecare sat îşi are propriile stâne, unde organizarea vieţii pastorale se face prin asociere pe criterii de rudenie, prietenie sau vecinătăţi. În toată această perioadă a transhumanţei, copiii îşi însoţesc familiile sus pe munte. Din acest motiv, şcolile din aceste sate funcţionează după o altă structură a anului şcolar, aprobată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Alba, informează www.agerpres.ro. Cursurile încep la 1 octombrie, în loc de 15 septembrie, şi se termină la 15 mai, şi nu la 15 iunie. Pentru a recupera programa şcolară, copiii din satele respective merg la şcoală şi sâmbăta în timpul anului şcolar. Astfel, de astăzi, 18 mai, au intrat în vacanţa de vară 230 de elevi şi preşcolari din Alba.

Inspectorul şcolar general al ISJ Alba, Marcela Dărămuş, a declarat că au intrat deja în vacanţă 103 elevi şi 26 de preşcolari din Loman, 10 elevi din Pleşi şi 9 elevi din Tonea, sate care aparţin de comuna Săsciori. Au definitivat anul şcolar 2014-2015 şi 53 de elevi din Strungari şi 19 elevi, respectiv 10 copii de la grădiniţa din Purcăreţi, localităţi care ţin administrativ de Pianu de Jos. Şi în timpul regimului comunist, copiii din aceste sate pastorale de munte aveau aceeaşi structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară de patru luni şi jumătate.

Ne puteți urmări și pe Google News