Evenimentul Zilei > Politica > Elena Băsescu a demisionat din PDL | AUDIO
Elena Băsescu a demisionat din PDL | AUDIO

Elena Băsescu a demisionat din PDL | AUDIO

Fiica cea mică a preşedintelui Traian Băsescu a decis să demisioneze din Partidul Democrat Liberal şi să candideze ca independentă pentru un loc în Parlamentul European.

Din data de 24 februarie 2008, ea a ocupat funcţia de secretar general al Organizaţiei de Tineret a PDL. Elena Băsescu a început deja să strângă semnături pentru candidatura sa, prima susţinătoare fiind sora ei Ioana. Ea are nevoie de 100.000 de semnături pentru a se înscrie în cursa electorală şi, de aceea, şi-a exprimat speranţa că va fi ajutată de colegii săi din Organizaţia de Tineret.

"După cum ştiţi, în urmă cu trei săptămâni, după ce am primt votul Organizaţiei de Tineret, mi-am depus candidatura pentru a ocupa un loc pe lista Partidului Democrat Liberal în vederea obţinerii un loc în Parlamentul European. A pornit o campanie de presă din care au de pierdut tata şi PDL. Contrar celor spuse, nu tata mi-a impus candidatura, nici PDL nu a acţionat servil, acceptându-mă pe listă. Ca drept dovadă, lista nu a afost acceptată de Biroul Permanent Naţional. Nu vreau ca PDL să fie pus în situaţia dificilă de a alege între mine şi intelectuali, aşa că am decis să demisionez şi să candidez independent. Cu menţiunea că voi reveni după 7 iunie", a declarat, vizibil emoţionată, Elena Băsescu.

"Ştiu că nu am şanse reale, mai ales că legea prevede să adun 100.000 de semnături. Există posibilitatea să nu reuşesc, dar voi încerca. Îmi rog prietenii din Organizaţia de Tineret să încercăm să strângem numărul de semnături, dacă au consimţământul organizaţiei şi conducerii partidului. Ştiu la ce m-am înhămat. Campania presupune resurse financiare, ambiţie, hotărâre şi determinare. Resurse financiare nu am, dar le am pe celelalte. S-a scris în presă că aş câştiga 8.000 euro la o firmă privată. Vreau să spun că acum trei ani m-am angajat şi aveam 300 de euro şi am ajuns la o mie şi un pic şi veţi vedea în declaraţia de avere, dacă voi ajunge să o depun", a precizat, cu vocea tremurândă, fiica preşedintelui.

Primii pe care i-a invitat să semneze au fost jurnaliştii prezenţi la conferinţa de presă. Ea a precizat că însemnul campaniei sale va fi EBA, la fel ca numărul maşinii pe care o conduce.

Voci împotrivă

Mezina familiei Băsescu şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile europarlamentare la sfârşitul lunii februarie. Însă, din acel moment, ea a devenit subiect de dispută între posibilii candidaţi de pe lista democrat-liberală. Cea care a declanşat întreaga dispută şi care, mai mult, a condiţionat prezenţa sa pe liste a fost Alina Mungiu Pippidi, care nu vrea pe listele PDL candidaţi profitori de pe urma funcţiei unui membru al familiei.

Pippidi, preşedinta Societăţii Academice Române, s-a arătat chiar surprinsă de această evoluţie politică a fiicei preşedintelui. “Propunerea asta cu Elena Băsescu eu întâi am crezut că e o glumă, vă spun foarte sincer, dar are aerul din ce în ce mai mult că nu e chiar o glumă, că e ceva serios", declara Pippidi pentru Realitatea FM, în urmă cu câteva zile.

Decizia Elenei Băsescu anulează, astfel, acuzele de nepotism îndreptate împotriva şefului statului.

Decizia acesteia de a renunţa la susţinerea democrat-liberalilor pentru a nu-i face rău tatălui său a fost precedată de un drept la replică cerut Associated Press, deoarece consideră că agenţia de presă a „lezat” şi „defăimat” imaginea ei şi a tatălui său şi a „prejudiciat” România prin articolul pe care i l-a dedicat.

Băsescu o susţine

Şeful statului a declarat încă de aseară că fiica sa va anunţa presa în legătură cu decizia sa. În plus, el chiar a lăudat-o pe aceasta şi i-a luat apărarea.

„E mult mai deşteaptă decât o credeţi. Candidatura ei e o obsesie naţională. Pentru cei care s-au grăbit cu această campanie, aş spune să privească mai cu atenţie la fiica mea. Nu când e pe podium. Şi acel «succesuri», dacă lăsa mai departe filmarea, se vedea că a greşit, dar cuvântul următor a fost «succese». Televiziunea i-a tăiat corecţia”, i-a justificat preşedintele inclusiv celebrele gafe.

CARTE DE VIZITĂ

> are 28 de ani

> a absolvit Liceul „Ion Neculce” din Bucureşti

> licenţiată a Universităţii Româno-Americane, Facultatea de Relaţii Internaţionale

> master în ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative

> lucrează ca economist la firma Luxten

> din februarie 2008 este secretar general al Organizaţiei de Tineret a PDL

> din septembrie 2008 este stagiar la Parlamentul European

> începand cu anul 2000, s-a implicat activ în toate campaniile electorale, inclusiv în cea pentru referendumul de la 19 mai

> a participat la acţiuni umanitare alături de colegii săi din Organizaţia de Studenţi a PD

> vorbeşte engleza şi spaniola

> are ca pasiuni echitaţia, politica şi aerobicul

CITIŢI ŞI:

Elena Băsescu, femeia-copil

EDITORIALUL EVZ: Salvaţi-o pe Elena Băsescu!

ELENA BĂSESCU: "Nu polemizez cu doamna Mungiu. Nu mă interesează"

Elena Băsescu are "susţinerea deplină a românilor din Diaspora"?