„Elefantul” Iancu agită apele degeaba în Liga I

„Elefantul” Iancu agită apele degeaba în Liga I

Chiar dacă dosarul „Valiza” va fi redeschis, Steaua nu va fi retrogradată, aşa cum cere Timişoara, vechiul regulament neprevăzând această sancţiune.

Marian Iancu, preşedintele Consiliului Director de la FC Timişoara, a ţinut morţiş să tensioneze atmosfera înaintea confruntării directe cu Steaua, meci programat duminică seară (ora 20.30, în direct la Digi Sport), pe arena din Ghencea, în etapa a 29-a a Ligii I la fotbal.

Finanţatorul grupării de pe Bega şi-a adus, subit, aminte de un caz din 2008 şi a depus ieri, la LPF, un memoriu prin care cere redeschiderea dosarului „Valiza”. Iancu a precizat că va trimite un memoriu şi la FIFA, dorind ca Steaua să fie retrogradată în liga secundă în cazul în care va fi găsită vinovată.

Semnalul dat de Dragomir

Ne puteți urmări și pe Google News

Timişoara a depus această cerere la doar câteva zile de la anunţul lui Dumitru Dragomir, cu care Timişoara a fost acuzată că este „pe mână”: „Dacă un club face memoriu, redeschidem cazul «Valiza»”.

„FC Argeş a fost retrogradată tot pentru mită, dar Steaua n-a fost judecată pe partea sportivă. Vom depune o cerere şi la FIFA. Dacă Steaua este vinovată, va fi retrogradată”, a trâmbiţat ieri „Elefantul” pe la posturile de sport.

Finanţatorul bănăţenilor a recunoscut că acest demers este doar o răzbunare şi vine ca urmare a faptului că steliştii le-au ţinut partea rapidiştilor în scandalul „Varga-Bălan”.

Interesant e că de la izbucnirea scandalului „Valiza” au trecut aproape doi ani, iar demersul lui Marian Iancu vine tocmai acum, când Gigi Becali, patronul Stelei, este certat la cuţite cu Dumitru Dragomir, preşedintele LPF.

Procesomani de meserie, timişorenii şi-au câştigat până acum toate litigiile în care au fost implicaţi (vezi cele şase puncte recuperate de la TAS în scandalul legat de palmares sau victoria la masa verde obţinută în faţa Rapidului în cazul „Varga-Bălan”), dar acum totul pare o furtună într-un pahar cu apă.

Actualul Regulament Disciplinar al FRF prevede retrogradarea în cazuri de corupţie, dar acesta a intrat în vigoare abia în august 2008, după izbucnirea scandalului „Valiza”, care a avut loc în mai 2008.

În Articolul 5 al actualului regulament se spune clar: „Regulamentul se aplică faptelor săvârşite după intrarea sa în vigoare, precum şi faptelor săvârşite anterior dacă prezentul regulament prevede un regim sancţionator mai favorabil pentru făptuitor”.

Astfel că Steaua nu poate fi judecată decât după vechiul regulament. Cazul FC Argeş, invocat de Iancu, nu seamănă cu acesta. Piteştenii au fost retrogradaţi în 2009, când culpa s-a produs sub incidenţa actualului regulament.

REPLICĂ

„Nu mă interesează ce zice Iancu”

Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua, nu pare intimidat de faptul că Marian Iancu cere rejudecarea cazului „Valiza”.

„Ce să vorbească el de Steaua, ce drept are? Nu mă interesează pe mine ce zice Iancu, trebuia să scrie poezii, să scoată volume, dacă vorbeşte aşa frumos. A făcut avere cum a făcut, nu ştiu şi nici nu mă interesează, dar să mă lase în pace”, a spus Becali, care, în schimb, l-a atacat pe şeful LPF: „ Dragomir habar n-are de regulament. El are intuiţie pentru şmecherie, că e făcut pentru asta, dar nu ţine minte”. „Am depus la LPF o cerere oficială de redeschidere a cazului «Valiza». Dacă Steaua e vinovată, va fi retrogradată.“, MARIAN IANCU, patron la FC Timişoara

„Nu mă interesează pe mine ce zice Marian Iancu, trebuia să scrie poezii, să scoată volume, dacă vorbeşte aşa frumos.“, GIGI BECALI, patron la Steaua