Ei se bat pe votul tau

Ei se bat pe votul tau

EVZ vi-i prezinta pe candidatii care vor un loc in Parlamentul European. Pe 25 noiembrie, romanii isi vor alege reprezentantii in Parlamentul European.

Pentru a vota in cunostinta de cauza, EVZ incepe astazi prezentarea candidatilor. In primul episod: candidatii de pe locurile "2", in listele partidelor cu o priza mai mica la electorat.

Catalin Dancu

 

(PNG) CV > Varsta: 42 de ani > Starea civila: casatorit  > Studii: avocat. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti (1989-1993) > Activitate profesionala: asistent universitar la Facultatea de Drept „Titu Maiorescu” > Activitate politica: secretar general al PNG si sef de campanie pentru alegerile europene; fost vicepresedinte al PD Bucuresti si presedintele Organizatiei de Tineret Bucuresti.

Avocatul care reprezinta interesele lui Pacepa

Catalin Dancu, unul dintre cei mai cunoscuti avocati din Romania, si-a facut intrarea in scena politica prin prisma profesiei sale. Fost democrat, el a plonjat in „Palatul” lui Gigi Becali in calitate de avocat, pentru ca apoi sa obtina functia de vicepresedinte al PNG.

A fost implicat in scandalul plecarii lui Dan Pavel - cel care a conceput platforma partidului - obtinand astfel pozitia acestuia, a doua pe lista pentru europarlamentare. Dancu, sef de campanie al PNG, apropiat al comunitatii evreiesti si avocat al unor importanti oameni de afaceri, personalitati publice si politice, este pus in situatia de a-si fructifica relatiile pentru un scor bun la alegeri.

Potrivit paginii sale personale, Catalin Dancu reprezinta in Romania interesele generalului Ion Mihai Pacepa. De asemenea, este avocatul Operei Romane si a Federatiei Romane de Fotbal. Printre clientii sai se mai numara Petrom, Petromservice si Rompetrol. (Andi Manciu) DESPRE EUROPA

EVZ: Cate tari au aderat in 2004 la Uniunea Europeana? Catalin Dancu: Nu pot sa raspund. Nu vreau. Raspunsul corect: 10 tari (Lituania, Letonia, Estonia, Ungaria, Cehia, Polonia, Malta, Cipru, Slovenia, Slovacia).

EUROPROMISIUNEA

Intrebat despre care este primul program pe care vrea sa-l promoveze in Parlamentul European, Catalin Dancu a raspuns iritat: „Nu vreau sa mai fac nimic. Te rog frumos. Ai sa vezi cand am sa-mi pun programul si am sa vad eu ce am sa fac acolo.”

Daniela Buruiana (PRM) CV > Varsta: 54 de ani

> Locul nasterii: Braila

> Starea civila: casatorita,  2 copii

> Studii: a absolvit Institutul Politehnic Galati, Colegiul National de Aparare, are gradul de maior al Armatei Romane

> Activitate politica: este parlamentar din 1990. Opt ani a fost membru al Comisiei de control al SRI, pozitie din care s-a opus deconspirarii fostilor colaboratori ai Securitatii. Este vicepresedinte PRM. In 2005 a fost numita observator PRM in Parlamentul European.

 

 Cea mai fanatica sustinatoare a lui C.V. Tudor Cariera politica si-a inceput-o cu FSN-ul. In 1991 a trecut la PRM. S-a remarcat prin fanatismul cu care l-a slujit pe seful sau de partid. Din acest motiv, Daniela Buruiana a ajuns in ultimii ani sa fie unul dintre cei mai influenti PRM-isti de pe langa Corneliu Vadim Tudor. Impreuna cu ceilalti europarlamentari PRM si alaturi de reprezentantii partidelor extremiste din PE - Jean Marie Le Pen si Alessandra Mussolini - au format grupul „Identitate, Traditie si Suveranitate”.

Si-a completat declaratia de avere in bataie de joc, motivand ca a vrut sa arate ca nimeni nu le verifica. Buruiana declarase o avere fictiva de peste 1 milion de euro. Erau trecute mai multe case, o „catelusa”, o „veverita din Anzi” si „sase tablouri de autor roman Daniela Buruiana” in valoare de 200.000 de euro. Pentru acest motiv, Coalitia pentru un Parlament Curat a inclus-o pe lista candidatilor incompatibili moral. (Florin Ciornei)

DESPRE EUROPA

EVZ: Cate grupuri politice sunt in PE si care sunt acelea? Daniela Buruiana: Popularii, socialistii, liberalii, grupul Europei unite, verzii... Sunt sase-sapte, ca unul s-a desfiintat. Mai e grupul neinscrisilor. Raspuns aproximativ corect. In PE sunt 8 grupuri. A uitat de grupul „Stanga verzilor” si de grupul „Independenta si Democratie”.

EUROPROMISIUNEA „Vom promite ca nu vom fura, asa cum facem de 17 ani. Noi suntem garantii ca fondurile europene nu vor fi furate si ca vor ajunge la cetatenii romani, la agricultori, la pensionari si la alte categorii sociale. Niciun partid in afara de PRM nu poate garanta acest lucru.”

Dumitru Oprea (PLD)

Dumitru Oprea (PLD) CV > Varsta: 55 de ani

> Starea civila: casatorit, are o fiica, stabilita in Statele Unite, dupa o bursa de studii

> Studii: doctor in economie

> Activitate profesionala: rector al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, din Iasi, pe care a absolvit-o in 1975

> Activitate politica: intre 2001-2004 a fost presedinte al PNL Iasi. In prezent, este presedinte al PLD Iasi.

Candidatura la europene, trambulina pentru primarie In biroul ticsit de volume de economie al ieseanului Dumitru Oprea, cartile despre manipulare isi au un loc al lor. A invatat repede lectia nevoii de mediatizare, cel putin pe plan local, a performat ca rector, dar ramane perceput ca lipsit de  anvergura politica.

Lider al PLD Iasi, Oprea ia eurodeputatia ca pe o trambulina pentru alegerile locale din 2008. Curtat timp de aproape un an de PD, inainte sa ajunga eurocandidatul PLD, s-a facut remarcat in plan politic mai ales dupa conflictul deschis, din 2004, cu Relu Fenechiu.

Retragandu-se din cursa pentru primarie in favoarea unui al doilea mandat de rector, Oprea a refuzat atunci ferm sa sustina candidatura lui Fenechiu la alegerile locale.

Bun vorbitor de engleza, considerat „sugativa” de fonduri europene pentru universitate, expert-evaluator al Comisiei Europene in mai multe domenii de cercetare inca din 1999, este apreciat mai ales ca manager. (Anca Simina)

DESPRE EUROPA EVZ: Care dintre institutiile europene are drept de initiativa legislativa? Dumitru Oprea: La propunerile legislative lucreaza Consiliul European cu Comisia Europeana si de aici ajung la comisiile din parlament. Raspuns corect: Comisia Europeana. EUROPROMISIUNEA „Primul proiect ar fi un sistem european de recuperare a cheltuielilor educationale si de formare profesionala. Voi propune ca un procent din impozitul pe salarii platit de fiecare cetatean european sa se intoarca la toate institutiile de invatamant care au contribuit la formarea sa.”

Sogor Csaba (UDMR)

CV > Varsta: 43 de ani

> Starea civila: casatorit, patru copii

> Studii: teolog

> Activitate profesionala: a fost pastor al Bisericii Reformate (1988-1999), dupa ce a terminat Institutul Teologic Protestant din Cluj. A detinut functia de consilier ecumenic, responsabil cu relatiile externe al Eparhiei Reformate de pe langa Piatra Craiului (1999-2000)

> Activitate politica: membru UDMR din 1990, senator al Uniunii din 2000.

Preotul reformat, antidotul UDMR pentru Laszlo Tokes

Fara eforturi, Sogor Csaba a obtinut o pozitie eligibila pe lista UDMR dupa esecul negocierilor Marko - Tokes privind colaborarea la europarlamentare. Propulsat de pe locul 4 pe locul 2, cu scopul de a contracara candidatura ca independent a episcopului Laszlo Tokes, Sogor a acceptat, chiar daca-i promisese episcopului ca se va retrage si nu va candida impotriva lui. Prietenia dintre Sogor si Tokes si apropierea de electoratul radical a fost asul din maneca UDMR, care se zbate sa treaca pragul de 5%.

A facut parte din lotul politicienilor cercetati de CNSAS si a primit verdict de necolaborare. A recunoscut totusi ca a dat trei declaratii, dintre care una despre Tokes. „Exista o singura pagina, pe care am scris-o eu, acum 22 de ani, despre ce cautam cu o masina de scris in mana si ce am discutat cu pastorul Tokes”, a precizat Sogor, cu mentiunea ca era vorba despre excluderea lui Tokes din randul clerului. (Andi Manciu)

DESPRE EUROPA

EVZ: Cine este presedintele Parlamentului European si din ce grup politic provine? Sogor Csaba: Hans-Gert Poettering, din partea Popularilor Europeni. Raspuns corect.

EUROPROMISIUNEA

„Bineinteles, vom tine cont de necesitatile comunitatii maghiare. Inca nu avem universitate maghiara finantata de stat, care ne-a fost luata abuziv de comunisti. Inca avem probleme privind egalitatea sanselor minoritatilor, iar problema cea mai importanta, pe care si colegii nostri romani o vor sustine, este cea a romilor.”

Irinel Popescu (PC) CV > Varsta:  54 de ani

> Locul nasterii: Filiasi (jud. Dolj)

> Starea civila: casatorit

> Activitate profesionala: director al Centrului de Chirurgie si Transplant Hepatic Fundeni 

> Activitate politica:

- 1990-2003 membru PNTCD

- 1999-2000 secretar de stat la Ministerul Sanatatii

- 2001 - vicepresedinte al PNTCD

- 2003 - membru PUR

- 2004 - senator de Dolj pe listele Uniunii Nationale PSD·PUR.

De la Corneliu Coposu la Dan Voiculescu Candidatul de pe locul 2 pe lista Partidului Conservator, Irinel Popescu, a avut, in permanenta, o imagine de profesionist in domeniul sau implicat in politica. Au contribuit la aceasta imagine sucesul sau in domeniul medical si aparitiile sale publice, in general echilibrate.

Pe de alta parte, traseul sau politic a fost unul straniu. Timp de 13, ani el a fost membru PNTCD, un partid cu un discurs public anticomunist si, implicit, impotriva fostei Securitati. Irinel Popescu a fost un beneficiar al guvernarii taraniste, urcand pana la rangul de secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Dupa ce PNTCD nu a mai intrat in parlament, Irinel Popescu s-a detasat, incet-incet, de acest partid. In cele din urma, a aterizat in curtea lui Dan Voiculescu, politician care a fost acuzat de CNSAS tocmai de colaborare cu fosta Securitate. (Romulus Georgescu) DESPRE EUROPA EVZ: Care este grupul politic cel mai numeros din Parlamentul European? Irinel Popescu: Este vorba de grupul Partidului Popular European (PPE). Raspuns corect. Grupul Partidului Popular European detine 278 dintre cele 785 de locuri de parlamentari europeni, fiind grupul cel mai numeros.

EUROPROMISIUNEA „Eu le promit romanilor reprezentare asa cum se asteapta in Parlamentul European. Nu pot sa le promit un kilogram de ulei sau un pod in localitatea lor. Nu stiu care sunt asteptarile romanilor fata de Parlamentul European, dar eu nu pot sa fac promisiuni fara acoperire.”

Radu Munteanu (PNTCD) CV > Varsta: 36 de ani

> Starea civila: casatorit, 2 copii

> Studii: licentiat in inginerie economica. A facut studii postuniversitare in domeniul integrarii europene si este doctorand in economie

> Activitate profesionala: intre 1997 si 2001 a lucrat in cadrul Departamentului pentru Integrarea Europeana din cadrul guvernului

> Activitate politica: membru PNTCD din 1992. Intre 2002-2005 a fost membru URR. Din 2003 este vice PNTCD pentru relatii externe.

 

 Un taranist care a preferat cariera de tehnocrat Specialist in problematica europeana, Radu Munteanu a avut o expunere publica destul de redusa raportat la cei 15 ani de cand face politica. A preferat o cariera de tehnocrat celei de politician de prim-plan, astfel justificandu-se renuntarea sa la inregimentarea politica pentru a putea ramane functionar public.

Pana in 2001, cand PSD a schimbat politic garnitura de la Palatul Victoria, a detinut o serie de functii in cadrul departamentului de integrare, fiind consilier, director si secretar general al Agentiei Nationale pentru Dezvoltare Regionala.   A revenit in politica in 2002, fiind unul dintre fondatorii Uniunii pentru Reconstructia Romaniei (URR), care milita pentru primenirea clasei politice prin implicarea tinerilor. Rezultatele slabe la alegerile din 2004 ii fac insa pe URR-isti sa se indrepte catre PNTCD. Este ales vicepresedinte pentru relatii externe, fiind reprezentantul taranistilor pe relatia cu Partidul Popular European. (Clarice Dinu) DESPRE EUROPA

EVZ: Cine este considerat parintele UE? Radu Munteanu: Jean Monnet, mentorul lui Robert Schuman. Raspuns corect. Pe 9 mai 1950, inspirat de Jean Monnet, Robert Schuman, ministrul francez de externe, propune ca Franta, Germania si orice alte tari europene sa puna la comun productia de carbune si otel.

EUROPROMISIUNEA „Primul proiect pe care vreau sa-l pun in practica este deschiderea de birouri europarlamentare in toate judetele tarii. Voi interveni pentru a determina administratia sa se puna la punct cu absorbtia fondurilor europene. Prioritare pentru mine vor fi agricultura si dezvoltarea regionala.”

Ne puteți urmări și pe Google News