Astfel, în Bulgaria, capitalul iniţial pentru înfiinţarea unei firme este de un euro, faţă de nivelul anterior de 2.500 de euro. În România, sunt necesari 200 de lei, se arată într-o analiză Reuters.
Printre argumentele care alimentează imigraţia investitorilor sunt valoarea impozitului pe profit- 10%, faţă de 16 procente în România, dar şi taxa pe valoare adăugată, de 20 de procente, cu patru puncte mai mică decât cea din România.
Şi birocraţia este mai mică. În Bulgaria, timpul necesar înfiinţării unei firme este de o săptămână, adică la jumătate faţă de zilele petrecute în România completând actele necesare.
Peste 2.500 de firme s-au mutat
Oamenii de afaceri români consultaţi de agenţia de ştiri străină susţin că viteza cu care sunt modificate prevederile acordului cu FMI şi incertitudinile privind planul de măsuri de austeritate i-au încurajat să îşi transfere afacerile.
"Legislaţia românească şi fiscalitatea se schimbă de la o zi la alta. Cum pot să am o garanţie, o certitudine dacă îmi deschid o firmă aici? Mă pot trezi cu taxe de 40%", a spus Bogdan Popescu, de 23 de ani, din Bucureşti, care vrea să înceapă o afacere în televiziunea online.
Firmele care s-au transferat în Bulgaria sunt reticente în a da detalii despre acest lucru, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor fiscale de la Bucureşti.
"Există un interes sporit din partea companiilor româneşti în legătură cu costurile stabilirii afacerilor în Bulgaria", a precizat Desislava Grozeva, expert în marketing la camera de comerţ româno-bulgară, cu sediul în Ruse.
Nu există date oficiale privind numărul celor care şi-au mutat afacerile în Bulgaria. Presa locală vorbeşte de peste 2.500 de firme.
Deşi legătura între cele două state este dificilă- un singur pod peste Dunăre pe o distanţă de 470 de kilometri- companiile pot avea sediul în Bulgaria şi să îşi desfăşoare în continuare activitatea în România.
Creşterea TVA la 24%, momentul de cotitură
Ambele state trec printr-o recesiune profundă după criza din 2008, mai notează Reuters. România a aplicat reduceri dureroase ale cheltuielilor şi a majorat impozitele, în timp ce Bulgaria şi-a permis să menţină taxele scăzute.
Majorarea taxei pe valoare adăugată, la 24 de procente, a fost un moment important. Denislav Marinov, un avocat din Ruse, care ajută firmele româneşti să se înregistreze în Bulgaria, a precizat că, de la majorarea din iulie, înscrie în medie patru firme pe lună.
Costurile forţei de muncă şi impozitele din România şi Bulgaria se păstrează încă la un nivel scăzut, comparativ cu multe alte state, dar infrastructura continuă să fie o problemă pentru investitori.