EDITORIALUL EVZ: Umbra lui Mailat la referendum

EDITORIALUL EVZ: Umbra lui Mailat la referendum

Ioana Lupea: "Daca subiectul uninominalului nu va fi eliberat de urgenta in spatiul public, referendumul de peste numai doua saptamani risca invalidarea."

Votul uninominal a fost arestat in Italia impreuna cu Nicolae Mailat. De la izbucnirea crizei italiene, nu s-a mai auzit nimic despre referendumul convocat de Traian Basescu pentru 25 noiembrie. Daca subiectul uninominalului nu va fi eliberat de urgenta in spatiul public, referendumul de peste numai doua saptamani risca invalidarea. Prognozele optimistilor care sperau o prezenta egala cu aceea de la referendumul pentru suspendarea presedintelui se dovedesc nerealiste.

Chiar si fara scandalul „Mailat”,  referendumul avea putine sanse sa atraga la urne 6 milioane de alegatori. Precedentul plebiscit s-a produs dupa sase luni de conflict intre majoritatea politica si seful statului si in urma unor decizii abuzive ale parlamentului. In ultima perioada, tensiunea pe scena politica a fost scazuta, iar cele cateva polemici razlete n-au invins saturatia alegatorilor.

Cazul „Mailat” a starnit orgoliul romanilor si prin instrumentalizarea lui politico-mediatica, resentimentele fata de romi. Cu greu poate fi gasita o alta tema care sa rivalizeze cu acesta ca intensitate a participarii publice. O investigatie in deconturile masluite ale unor parlamentari, cum a fost cea publicata saptamana trecuta de „Academia Catavencu”, ar fi avut altadata un impact ruinator pentru clasa politica.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar, ca si scandalul asfaltului declansat de o afirmatie a democratului Radu Berceanu, a trecut ca o cometa. Mailat a cucerit buletinele de stiri, emisiunile de dezbateri, prima pagina a ziarelor, forumurile, fiind astfel un cadou nesperat pentru opozantii sistemului majoritar in doua tururi. Si daca n-ar fi fost o gafa teribila cu urmari pentru autor, declaratia ministrului de externe Adrian Cioroianu ar fi primit nominalizarea pentru cea mai buna miscare tactica: a prelungit scandalul si i-a mutat centrul de greutate pe eficienta MAE.

Problema europeana a migratiei romanilor a consumat intreaga energie pulsionala. Or, se stie ca alegatorii vin la vot doar stimulati emotional. Seful statului a incercat sa revitalizeze dezacordurile din primavara atribuindu-i lui Tariceanu porecla de arogant a predecesorului sau Adrian Nastase, numindu-l pe Tudor Chiuariu „tanar mafiot obraznic” si avertizandu-l pe Ludovic Orban ca va avea surprize.

Cu exceptia unui comunicat plangacios al ministrului justitiei, atacurile au ramas fara raspuns si, implicit, fara ecou public. Probabil nu este o intamplare, ci strategia liberalilor de a lasa acuzatiile prezidentiale fara replica. In lipsa unei contrareactii pe masura, proiectilele politice ale lui Basescu cad ca niste petale de „nu ma uita” la picioarele adversarilor.

Reorientarea atentiei publice de la criza migratiei, care ar putea atinge in aceasta saptamana si Spania, la sistemul uninominal majoritar in doua tururi pare imposibila. Dezinteresul media fata de referendum, motivat legitim de apetitul audientei pentru subiectul Italia, va ingreuna mobilizarea simpatizantilor votului direct la urne, statistic mai multi decat votantii PD si PLD, singurele partide care fac campanie si pentru referendum. Daca mai punem la socoteala si infiintarea unor sectii de votare separate, avem premisele unui esec.