EDITORIALUL EVZ: Soluţia problemei Ridzi

EDITORIALUL EVZ: Soluţia problemei Ridzi

Ioana Lupea: „Scurta istorie a politicii româneşti i-a învăţat pe tinerii aspiranţi că onoarea dăunează carierei şi că toţi demnitarii care s-au prins cu ambele mâini de scaune au supravieţuit”.

Este timpul ca Monica Iacob Ridzi să se transforme din problemă în soluţie a problemei. Adică să demisioneze, un gest necesar şi eficient pentru PDL, pentru societate şi pentru presă. PDL ar scăpa de noul simbol al corupţiei politice. Iar presa ar avea timp să se ocupe de publicitatea din bani publici împărţită de ministrul turismului, Elena Udrea, despre care auzim numai de bine la emisiunile de ştiri ale tuturor televiziunilor. Sau de publicitatea din fonduri europene acordată, fără licitaţie, de ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, spre administrare unei singure firme, răzgâiată de ani buni cu contracte de la stat. Contract de anchetarea căruia a uitat chiar şi comisia parlamentară specială de anchetă şi care ar putea să coste România mai mult dacă s-ar dovedi în neregulă, fiind vorba de bani de la Bruxelles.

Ministrul tineretului şi sporturilor aşteaptă probabil de la partid garanţia că nu va fi aruncată la coşul de gunoi, aşa cum s-a întîmplat, de-a lungul timpului, cu alţi demnitari demisionari de onoare în toiul unor scandaluri publice. Doar cu o astfel de asigurare în buzunar va accepta să devină „soluţia problemei”. Scurta istorie a politicii româneşti i-a învăţat pe tinerii aspiranţi că onoarea dăunează carierei şi că toţi demnitarii care s-au prins cu ambele mâini de scaune au supravieţuit. De altfel, vicepreşedintele PDL Cezar Preda a clarificat, în emisiunea „Evenimentele zilei”, raporturile dintre politica românească şi morală: politicienii nu sunt sensibili la argumentul moralitate, ci la legalitate şi costuri politice.

La ce i-a folosit fostului ministru de externe Adrian Cioroianu demisia de onoare în urma unui lung şir de scandaluri de presă? Tânărul liberal n-a mai prins nici măcar un loc eligibil pe lista PNL pentru europarlamentare. Cariera lui politică este încheiată, deşi nu i s-a imputat decât lipsa de diplomaţie, e drept, o calitate esenţială pentru şeful unei diplomaţii, fie ea şi românească. În schimb liderul PSD Dan Nica a prins un portofoliu cu greutate în guvern, deşi în 2002 însuşi Emil Boc, actualul său şef, îi cerea demisia din funcţia de ministru al telecomunicaţiilor pentru câteva milioane de dolari rătăciţi de Poşta Română prin două bănci asociate lui Sorin Ovidiu Vîntu. Dan Nica a explicat atunci sec că decizia a fost „corectă şi justificată”, scandalul s-a stins, a început altul, Nica a rămas ministru până la sfîrşitul administraţiei Adrian Năstase, a ajuns vicepremierul lui Emil Boc şi ulterior ministru al administraţiei şi internelor.

Monica Iacob Ridzi are de ales între cariera ei, propulsată la cer de bunele recomandări primite din partea lui Traian Băsescu, şi imaginea partidului, grav deteriorată de scandalurile succesive în care este implicat ministrul tineretului şi sporturilor. Un imbold la demisie şi poate chiar o consolare pentru Ridzi ar putea fi afirmaţia pe care unii i-o atribuie istoricului Nicolae Iorga: „În România nimeni nu e terminat până nu e mort”.

CITIŢI ŞI:

Ridzi a tocmit doi zugravi pentru renovarea Polivalentei

Ne puteți urmări și pe Google News