EDITORIALUL EVZ: Să le mai plătim taxe acestor guvernanţi nesimţiţi?

EDITORIALUL EVZ: Să le mai plătim taxe acestor guvernanţi nesimţiţi?

Propunerea mea (văd că şi Cristian Ghinea deja a avut aceeaşi idee) către toţi contribuabilii de care guvernul Boc şi-a bătut joc în aceste zile: încetaţi să mai plătiţi taxele datorate statului pentru "veniturile profesionale, altele decât cele salariale".

Ştiu, vă este teamă de amenzile uriaşe. Sunt convins că participanţii la o grevă fiscală îşi vor găsi avocaţi pro bono, iar magistraţii le vor da câştig de cauză. Niciodată n-am întâlnit, din 1990 până acum, o umilinţă şi o bătaie de joc la scară atât de mare. Pentru a plăti noile taxe, oamenii sunt purtaţi pe la patru instituţii diferite: administraţie financiară, casa de sănătate, casa de pensii şi agenţia de şomaj. Peste tot, cozi imense. Nu există posibilitatea depunerii online a documentelor. Teoretic, pot fi trimise prin poştă, dar datele solicitate sunt atât de aberante încât îţi trebuie ajutorul unui expert contabil.

De exemplu, ţi se cere să scrii "salariul mediu brut utilizat la fundamentarea asigurărilor sociale de stat". Să facem un test: Boc ştie cât este? Pentru că un plătitor de taxe care nu răspunde corect la această întrebare riscă o amendă cuprinsă între 300 şi 600 de lei. O să spuneţi: lasă că nu vă face nimic domn Vlădescu! De unde ştiţi? Dacă vreunul de la Finanţe vrea să-şi facă planul la amenzi şi nu-i place de faţa dumneavoastră? Şi dacă ştiţi cât este salariul mediu, să văd dacă puteţi completa rubrica privind cota contribuţiei individuale la bugetul pentru şomaj! În procente, vă rog.

Declaraţiile trebuie depuse lunar. Şi în cazul în care nu mai obţineţi venituri de natură profesională tot trebuie să notificaţi personal casa de pensii şi agenţia pentru ocuparea forţei de muncă. Altfel, amendă până la 5.000 de lei!

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care lucrează în Capitală, dar sunt din provincie, trebuie să se ducă la Fiscul din localitatea de domiciliu. Eu înţeleg că guvernul este falit. Sunt de acord, în principiu, că şi cei plătiţi pe drepturi de autor, din comisioane sau persoanele fizice autorizate trebuie să contribuie la fondurile de şomaj, pensie şi sănătate. Dar Boc, Vlădescu şi Şeitan ar fi fost datori să pregătească plata civilizată a acestor noi biruri, nu să-şi bată joc de contribuabili.

În ziua în care presa a început să arate la ce umilinţe inutile sunt supuşi oamenii, trebuiau să reacţioneze şi să remedieze situaţia. În schimb, Boc, într-un incredibil acces de aroganţă, amestecată cu nesimţirea celui căruia nu-i mai pasă de nimic, spune: "Atâta vreme cât situaţia nu există, ea este doar o afirmaţie".

Eu înţeleg că Boc nu mai aşteaptă decât să se retragă în postul de rector al Universităţii "Babeş-Bolyai", dar asta nu-i justifică atitudinea ciocoiască, nu faţă de ziariştii care l-au chestionat, ci faţă de amărâţii pe care-i guvernează atât de mizerabil.

Iar mandarinul pe care l-au pus ministru de finanţe - probabil pe criteriul că se plimba cu-n Maserati numa bun de agăţat gagici - a început să-i ameninţe pe jurnaliştii care-i cereau socoteală pentru haosul din sistemul fiscal.

Un lucru ar trebui să fie clar celor care conduc această ţară: contribuabilii români nu sunt nişte gâşte crescute pentru a fi jumulite de taxe şi impozite. Fanariotul domn Boc şi trupa sa de logofeţi sunt plătitiţi pentru a ne face nouă viaţa mai confortabilă. Atunci când nu-şi îndeplinesc această datorie, nu merită să mai contribuim la bugetul din care-şi iau salariul. Precum Henry Thoreau, spun şi eu: nu vreau desfiinţarea guvernării, ci o guvernare mai bună.

P.S: Măsura haosului acestei guvernări: ministrul Şeitan promite că nu va aplica legea şi nu vor fi amendaţi cei care nu-şi depun actele la timp! Pe cuvânt? Şi dacă Vlădescu are altă opinie?