EDITORIALUL EVZ: Protejata sistemului

EDITORIALUL EVZ: Protejata sistemului

Ioana Lupea: "Cu Monica Şerbănescu la butoane, Departamentul Naţional Anticorupţie se va transforma în maşină de spălat pentru demnitarii suspecţi de corupţie".

Dacă învinuitul Adrian Năstase ar avea dreptul să-şi aleagă procurorul care să-l ancheteze, acesta ar fi Monica Şerbănescu, propunerea lui Cătălin Predoiu pentru şefia DNA. În loc să protejeze justiţia menţinându-l în funcţie pe Daniel Morar, aşa cum sugera şi Comisia Europeană, ministrul justiţiei a optat, pragmatic, pentru ovaţiile şi recunoştinţa politicienilor ostili anchetelor DNA. Cătălin Predoiu şi-a îndeplinit sarcina pentru care a fost numit de liberali. Decizia privind persoana care va conduce în continuare lupta anticorupţie îi aparţine însă lui Traian Băsescu. Se va expune din nou şeful statului acuzaţiilor de poliţie politică respingând propunerea revoltătoare a lui Cătălin Predoiu? Sau va consimţi la numirea unui om de paie, subalternul cuminte al tuturor „foştilor“ schimbaţi de Monica Macovei?

Monica Şerbănescu este trepăduşul sistemului. A trecut prin toate formele de şcolarizare ale acestuia: Institutul Diplomatic, Colegiul naţional de apărare, Colegiul superior de siguranţă naţională. A semnat cărţi împreună cu generalul SRI Dumitru Zamfir şi cu fostul decan al Facultăţii de Informaţii, din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, Cristian Troncotă. Surse judiciare susţin că, în calitate de consilier al fostului procuror general Ilie Botoş, a ţinut întreaga corespondenţă a Parchetului General cu preşedinţia României în timpul crizei ostaticilor. De altfel, conform biografiei oficiale, pare mai potrivită pentru o misiune SRI decât unei funcţii în justiţie, acolo unde nu şi-a depăşit condiţia de „consilier“. Şi-a început cariera în PNA-ul de tristă amintire a lui Ioan Amarie, ca şef al Direcţiei Juridice. A continuat-o la Parchetul lui Ilie Botoş pe post de consilieră. Demisă de Codruţa Kovesi în 2006, a fost recuperată de Cătălin Predoiu la 1 iulie 2008.

Ministrul Cătălin Predoiu a avut, practic, o lună întreagă la dispoziţie pentru a evalua competenţa profesională a proaspetei sale consiliere cu brevet de paraşutist sportiv. Cel mai probabil, i-a fost recomandată călduros ca soluţie pentru şefia DNA. Monica Şerbănescu este cunoscută printre procurori ca pupila ex-procurorului general adjunct Marcel Sânpetru, a cărui demisie a fost cerută de Monica Macovei pentru exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale. În contul lui Marcel Sânpetru, presa a pus îngroparea dosarului „Banca Agricolă“, în care era cercetat Sorin Ovidiu Vîntu, şi protejarea unor cercetaţi penal din cazurile RAFO şi „Mafia SRI“. După plecarea forţată din Parchetul General, Sânpetru a fost recuperat de PNL: Bogdan Olteanu şi l-a făcut consilier personal, iar Cristian David adjunct al UM 0962, serviciul secret al ministerului pe care-l conduce.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe această filieră PSD-PNL, a ajuns probabil Monica Şerbănescu în plicul lui Cătălin Predoiu. Cu Monica Şerbănescu la butoane, Departamentul Naţional Anticorupţie se va transforma în maşină de spălat pentru demnitarii suspecţi de corupţie. N-ar fi de mirare ca toţi parlamentarii cu dosare să anunţe că se pun de bunăvoie şi nesiliţi de nimeni la dispoziţia DNA-ului, dacă Traian Băsescu va fi de acord cu înlocuirea lui Daniel Morar cu protejata sistemului.

Citiţi şi: Morar intră în prelungiri