EDITORIALUL EVZ: O lacrima pentru Vadim si Gigi

EDITORIALUL EVZ: O lacrima pentru Vadim si Gigi

Mircea Marian: "Sunt convins ca foarte multa lume se bucura ca am scapat de personaje precum Gigi Becali si Vadim Tudor."

Ca nu ne-am facut de rusine la Parlamentul European, trimitand acolo o trupa de populisti si de nationalisti-extremisti. Ca populatia si-a dat seama, in sfarsit, cat de gaunoase sunt aceste personaje. Visul lui Gigi Becali ca, dupa un mare succes la europarlamentare, sa fie incoronat presedinte (sic!) al unei uniuni a statelor balcanice s-a spulberat.

Pe de alta parte, sa fim cinstiti: chiar nu mai exista extremism in Romania? Cazul „Mailat” a fost una dintre cele mai bune dovezi. Imediat ce a izbucnit, toata lumea a aratat cu degetul spre tigani. De aici pana la a-i identifica pe romi drept o minoritate infractionala nu a mai fost decat un pas.

Nu este nevoie de prea multe dovezi ca sa recunoastem ca formatiunile nationalist-extremiste ar avea, in Romania, o baza electorala destul de consistenta. Problema a fost, la aceste alegeri, ca PRM si PNG si-au impartit electoratul in doua parti aproape egale, asa ca niciunul dintre aceste partide nu a trecut de pragul electoral.

Ne puteți urmări și pe Google News

La Parlamentul European, nimeni nu plange dupa Vadim Tudor sau Gigi Becali. Situatia din Romania este insa ceva mai complicata.

Cred ca, daca la alegerile din 2008, niciuna dintre aceste formatiuni nu va intra in legislativul de la Bucuresti, s-ar putea sa avem niste probleme. Tot acest potential extremist are nevoie de o supapa, iar locul cel mai bun pentru a tine fenomenul sub control era in parlament. Altfel, s-ar putea sa-i avem pe extremisti in strada, atacand tigani si dandu-le foc la case. Sau pe stadioane, in galeriile echipelor de fotbal (nu ca nu ar fi deja acolo). Sau agresandu-i pe homosexuali. Sa fiu bine inteles: nu indemn pe nimeni sa voteze cu vreuna dintre aceste figuri triste ale politicii, iar eu cu siguranta nu o voi face niciodata.

Acum, disperat ca ar putea rata si alegerile din 2008, s-ar putea ca liderul PRM - la fel ca si cel al PNG - sa-si radicalizeze discursul.

Vadim si Becali ar putea trage concluzia, dupa rezultatele de la euroalegeri, ca nu i-a ajutat cu nimic faptul ca au avut un discurs ceva mai moderat. Vor crede ca electoratul lor vrea sa-i auda cum promit ca tiganii, homosexualii si coruptii vor umple puscariile. Vadim ar putea scoate din arhiva cuvantarea in care promitea executii pe stadioane. De aici ar fi doar un pas pana la momentul in care vreo cateva grupuri de tineri hotarati vor trece la actiune.

Sa-i tinem deci pe Vadim si pe Gigi Becali in parlament, sub paza nenumaratelor camere de televiziune, acolo unde ii putem vedea si, oarecum, controla. Un procent electoral de 5,01% macar pentru unul dintre aceste partide ar fi destul de corect. Extremistii cu costum si cravata sunt infinit mai putin periculosi decat cei cu cagula, lant si box.