Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > EDITORIALUL EVZ: Norul şi patria ţânţarului-armăsar
EDITORIALUL EVZ: Norul şi patria ţânţarului-armăsar

EDITORIALUL EVZ: Norul şi patria ţânţarului-armăsar

Avem o veritabilă vocaţie a exagerării, vizibilă în mijloacele de informare în masă din România mai ales în situaţii ieşite din comun.

Aşa se întâmplă acum cu acest nor de cenuşă, la care câinele de pază al societăţii latră mult mai tare decât s-ar cuveni.

Ne-a intrat hiperbolizarea în sânge de transformăm orice ţânţar în armăsar? Evident, perturbarea traficului aerian la scară continentală şi preocuparea privind posibilele consecinţe ale erupţiei vulcanice din Islanda asupra mediului nu lasă pe nimeni indiferent. Norul de cenuşă e o pacoste pentru oamenii care vor să călătorească, aşijderea pentru companiile aeriene (în schimb, transportatorii pe uscat şi cei maritimi îşi freacă mâinile de satisfacţie, dar acesta e subiectul altei discuţii, cea despre profitorii oricărei crize).

Sâmbătă, postul Euronews a plimbat toată ziua pe bandă un „Breaking News” informând de spre închiderea unor spaţii aeriene, relatările rămânând însă în nota obişnuită, de obiectivitate. La noi, tonul televiziunilor de ştiri a fost apocaliptic, impresia fiind că asistăm nu la prezentarea unor informaţii, însoţită de tentativa de a le explica şi contextualiza, ci la „Ziua Independenţei” sau la orice alt filmuleţ de serie B.
Epopeea norului începuse în România încă dinainte de a ne survola patria. Mai întâi, au fost acţionate toate butoanele de panică posibile, din corespondenţele ştiriştilor şi comentariile păreriştilor răzbătând chiar şi o undă de regret pentru faptul că nu eram afectaţi! Cât să mai aşteptăm până să intrăm în rând cu lumea?! Apoi, când comiţia guvernamentală pentru situaţiuni de urgenţă a stabilit ora şi altitudinea la care norul avea să ne acopere teritoriul, relatările au sporit în dramatism. Au fost lăsate baltă microfoanele şi au fost înşfăcate săbiile cu care să înfruntăm norul, aşa cum Moş Teacă se lupta odinioară cu inundaţiile.

„E bine că ne agităm”, comenta hâtru, ca invitat al unei televiziuni de ştiri, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel. Starostele sănătăţii publice avea să scoată din mânecă şi o soluţie pentru cei care erau blocaţi prin aeroporturi, sugerând că, acolo unde e cazul, se poate lucra şi pe laptopuri, de la distanţă. La rândul său, premierul Boc încerca să o dea pe glumă, cu dorinţa de a detensiona atmosfera, zicând că, dacă mai ţine mult erupţia, ca acum două veacuri, o să ne plimbăm cu barca.

O observaţie uşor inexactă, întrucât după ce a erupt vulcanul islandez Laki în 1783, în Europa s-a întins o ceaţă de nu mai plecau nici vasele din porturi. Ceea ce, slavă Cerului, nu e cazul în prezent, nemaipomenind de faptul că în urmă cu două secole a fost declan şată „foametea pâclei”, despre care s-a spus că ar fi condus, printre altele, la izbucnirea Revoluţiei Franceze. Dar alte vremuri, altă erupţie!

Să ne întoarcem la norul „nostru”. La ora principalei emisiuni informative de sâmbătă, televiziunea cu cea mai mare audienţă s-a simţit datoare să preia ştafeta. Un sfert de oră bun, vulcanologii de ocazie de la Pro TV au împroşcat informaţii pertinente – oricum, mai multe decât aveam nevoie -, presărate şi cu sugestii subtile că, vezi, Doamne, parcurile erau cam goale, iar criza financiară ar fi floare la ureche pe lângă ce ne poate aştepta.
Estimp, Antena 1 ne avertiza sumbru şi paroxistic asupra faptului că norul a ajuns deasupra Capitalei, deşi, oricât s-au holbat bucureştenii într-o zi splendidă, n-au zărit nicio umbră pe cerul senin.
Culmea, după circa douăzeci de minute dedicate altor subiecte, ameninţarea plutitoare a revenit la Ştirile Pro, calupul încheindu-se, apoteotic, cu norii de fum de la grătare. Aceştia, de producţie neaoşă, ar fi mai acătării decât norul de cenuşă islandeză despre care distinsul antrenor Şumu dică avea să pretindă ulterior că a contribuit la victoria Gloriei Bistriţa în faţa „câinilor roşii”.

În comparaţie cu relatările pompieristice ale televiziunilor, pare mai potrivită atitudinea ministrului Berceanu, care opinează că n-avem o problemă cu praful, fiindcă suntem mai antre naţi decât alţii. În loc să ne tânguim în privinţa drobului de sare, mai bine să ne amuzăm de apa riţia unor bancuri cum ar fi cel care spune că vom fi feriţi de efectele norului, căci are şi cenuşa demnitatea ei.