EDITORIALUL EVZ: Mugur Isărescu, erou şi prim-ministru
- Adam Popescu
- 12 noiembrie 2008, 02:00
Mircea Marian: "Lupta lui Isărescu cu bancherii speculanţi care ne-au atacat leul trebuie contextualizată. Băsescu tocmai este în căutarea viitorului premier".
România este o ţară frumoasă. Locuitorii ei sunt nişte oameni buni, care n-au dus niciodată războaie de cotropire. Criza mondială - opera corupţilor cu studii la Harvard şi Yale - n-ar fi ajuns niciodată pe plaiurile noastre mioritice dacă nu erau nişte bancheri, nişte străini speculanţi (!), care au vrut să atace moneda locală. În acest moment dificil apare în scenă preşedintele asociaţiei vânătorilor şi pescarilor, superbancherul Mugur Isărescu, care „intervine la timp“, opreşte „atacul speculativ“ şi salvează leul.
Povestea continuă. Pentru alegătorul inocent este o încântare să urmărească, la televizor, lupta curajoasă a guvernanţilor români cu străinii care vor să ne facă praf economia „care duduie“. Ultimul duşman - identificat ca atare de mai toţi actorii din spaţiul public, de la Isărescu la Ciutacu şi de la Vosganian la Cristoiu - sunt agenţiile de rating. „Rugăm S&P să-şi refacă cele două pagini scrise total pe lângă subiect“, cere Isărescu, după ce această agenţie a trecut România în categoria „junk“. „Vizează crearea unei imagini potrivit căreia România e în pragul colapsului“, explică Ion Cristoiu decizia celor de la Fitch de a degrada cu două trepte ratingul acordat României. După care, angajatul familiei Voiculescu prezintă scenariul sumbru al unui atac mediatic venit din afara ţării, precum şi pe cel care conduce coloana a 5-a: Traian Băsescu.
Realitatea este că România este singurul stat din UE pe care cei de la S&P şi Fitch l-au scos din categoria „investment grade“. Dar nu o merităm? De luni întregi ni se spune acelaşi lucru: că avem o economie vulnerabilă la crize. Uitaţi-vă doar pe evaluările Comisiei Europene. Guvernul României nu a făcut nimic pentru a veni în întâmpinarea acestor îngrijorări. Poate că în acest moment putem să prezentăm nişte rezultate aparent încurajatoare - de exemplu creşterea PIB-ului şi nivelul redus al datoriei guvernamentale. Dar cei de la „The Economist“ arătau, într-un articol din noiembrie, că vine vremea să plătim pentru faptul că am neglijat reforma din educaţie şi administraţia publică, precum şi infrastructura. Fitch spune: „În contrast cu Bulgaria, avem chiar mai puţină încredere în politicile macroeconomice din România“.
Cuvântul „încredere“ este, după părerea mea, esenţial în înţelegerea evaluării celor de la Fitch. Teoriile conspiraţioniste promovate de propagandiştii regimului ceauşist nu ne vor scăpa de suspiciunea că autorităţile române nu sunt capabile să facă faţă unei noi escaladări a crizei. Cei doi ani în care guvernul minoritar condus de Tăriceanu a supravieţuit mituind PSD au fost o catastrofă pentru finanţele publice ale României. Singura soluţie este formarea, după alegeri, a unui guvern puternic, susţinut de o majoritate clară.
Cât despre lupta neînfricatului Isărescu împotriva bancherilor speculanţi, trebuie să contextualizăm puţin situaţia. Este campanie, iar Băsescu pare a fi în căutarea unui viitor premier. Nimeni nu crede că va alege între Geoană, Tăriceanu sau Stolojan. Cine ar putea fi mai potrivit să satisfacă exigenţele şefului statului şi, în acelaşi timp, să obţină voturile parlamentarilor decât eroul care a salvat leul?