Mircea Marian: „Boc are poliţie privată: departamentul antifraudă, unde angajează doar persoane loiale, poate pătrunde fără mandat în sediul firmelor“.
La 63 de ani de la sinuciderea lui Adolf Hitler, Guvernul României a emis o ordonanţă în care le cere angajaţilor din Corpul de Control să semneze un angajament de loialitate faţă de premierul Boc. Din textul angajamentului reiese că loialitatea este considerată a fi chiar mai presus de obligaţia respectării legilor ţării. Funcţionarii din Corpul de Control sunt angajaţi „numai pe baza încrederii acordate de primul-ministru“. Dacă acesta le retrage încrederea acordată, li se desface contractul de muncă.
Exact aceleaşi obligaţii de fidelitate orbească le sunt impuse şi celor din Departamentul pentru Lupta Antifraudă (DLAF), instituţie care ar trebui să vegheze la gestionarea corectă a fondurilor europene cheltuite în România. În fapt, Boc a transformat DLAF într-o poliţie privată a primului-ministru. Angajaţii acestei structuri au dreptul de a controla documente şi de a face percheziţii - denumite eufemistic „acces necondiţionat“ - la sediul oricărei autorităţi publice sau firme, chiar dacă este cu capital privat. Pot fi controlate chiar şi mijloacele de transport. Fără un mandat judecătoresc! Poliţia şi jandarmeria sunt obligate să acorde sprijin acestui nou Gestapo, care este loial doar conducătorului suprem de la Palatul Victoria.
A fost o vreme, prin 2002-2003, când se discuta despre amendarea Constituţiei, când am crezut că Boc este întruchiparea lui James Madison pe pământ românesc. Liderul de la acel moment al deputaţilor PD era un democrat convins, şi toate eforturile sale mergeau către întărirea libertăţilor şi drepturilor cetăţeneşti. N-aş fi crezut că se va transforma mai întâi într-un activist UTC, apoi va ajunge să-l copieze pe Hugo Chavez şi le va cere funcţionarilor publici - obligaţi să-i slujească pe cetăţenii acestei ţări, nu o putere politică trecătoare - să-i fie fideli. Făceţi un exerciţiu mental şi încercaţi să înlocuiţi doar câteva cuvinte din legământul celor din Waffen-SS - „Îţi jur ţie, Adolf Hitler, ca Führer şi cancelar al Reich-ului, credinţă şi curaj.“ - pentru a desluşi cam ce-şi doreşte premierul român de la funcţionarii Guvernului României.
Într-o anumită măsură, înţeleg că funcţionarea aparatului guvernului este gripată de cârtiţele pe care Tudor Chiuariu le-a lăsat în sistem. Sunt de acord şi cu nevoia acestui guvern de a lupta eficient împotriva crizei, având în subordine funcţionari corecţi, nu neamurile şi prietenii celor din organizaţia liberală de tineret. Dar abuzul foştilor guvernanţi din PNL nu justifică un acces de autoritarism şi încălcarea unui principiu european, care prevede că funcţionarii publici beneficiază de stabilitate, nefiind schimbaţi de fiecare dată când se instalează un regim nou. Mă întreb în ce măsură vor accepta oficialii de la Bruxelles ca instituţia care se ocupă de combaterea fraudei cu fonduri europene să devină un fel de poliţie privată a preşedintelui PDL.
Premierul are datoria de a reveni asupra ordonanţei care politizează structurile de control ale executivului. Altfel, cel mai mic rău de care va avea parte va fi să-l salute lumea pe stradă cu cuvintele: „Heil Boc!“.