EDITORIALUL EVZ: Întoarcerea independenţilor

EDITORIALUL EVZ: Întoarcerea independenţilor

Florian Bichir: "Fără sprijin politic, un independent în fruntea Capitalei rămâne un basm. Sau un sinucigaş politic."

Primul care s-a lansat ca independent a fost Cozmin Guşă. Conştient că partidul său PIN nu are notoritatea necesară, tânărul politician a ales să candideze independent la funcţia de primar general al Capitalei.

În plus, gurile rele susţin că Guşă a pus mâna pe un studiu făcut pe bani grei de nişte super-creiere de peste Ocean. Această analiză demonstra că un independent are şanse mari de a câştiga, tocmai pentru că bucureştenii s-au săturat de clica partidelor politice. Votanţi anti-PSD şi total atipici, bucureştenii ar fi perceput că orice candidat ar susţine şi oricât de profesionist, harnic şi onest ar fi acesta va deveni prizonier al partidului care l-a susţinut. Iar în orice partid există reţele oculte financiare, precum pânzele de păianjen. Odată ales, omul partidului va şti sau va fi obligat să întoarcă ajutorul primit... Guşă a mirosit oportunitatea şi s-a lansat.

Al doilea care joacă pe cartea independenţ ilor este doctorul Sorin Oprescu. Sunt convins că i-a convenit faptul că nu a fost desemnat drept candidat oficial al PSD. Neoficial, chirurgul este sprijinit de partid, precum „independentul“ Vanghelie de odinioară. Iar partea bună este că public se delimitează de greşelile comise de social-democraţ i şi de Ion Iliescu. Bucureştenii simt şi acum pe spinarea lor florile plantate de minerii chemaţi de „el lidero maxim“. Aruncat în vâltoarea electorală, Oprescu a copiat discursul lui Traian Băsescu. Este antisistem, deranjează toate găştile, e singur împotriva tuturor. Până acum, acest mod de campanie a dat rezultate. Plus că încercarea de a-l împiedica să candideze i-a venit ca o mănuşă. S-a victimizat neapărat, iar românii, atât de sensibili la telenovele şi scenarită, l-au îndrăgit.

Ceilalţi candidaţi merg pe o campanie clasică, în care se folosesc de brandul partidelor. Mai mult, Vasile Blaga i-a reproşat doctorului Oprescu că mimează independenţa şi că nicăieri în Europa un independent nu conduce o primărie. Candidaţii PDL continuă să se sprijine pe popularitatea partidului şi, evident, pe cea a preşedintelui Traian Băsescu. Mai mult, l-au cooptat şi pe Liviu Negoiţă în această bătălie, pentru că altfel nu se explică un slogan precum „Un Negoiţă pentru sectorul 2“. Nu ştiu dacă e destul pentru a câştiga sectoarele şi Bucureştiul, iar Vasile Blaga, un ardelean autentic, este un candidat redutabil, dar care se încălzeşte mai greu.

Cert este că întoarcerea independenţilor sau reinventarea candidaţilor independenţi este un semnal că partidele politice pierd din popularitate, că „sistemul ticăloşit“ pare acum identificat de votanţi fiind apanajul partidelor. Varianta independenţilor puşi pe treabă, fără mamă, fără tată, este din ce în ce mai gustată de o parte a electoratului. Ce nu înţeleg mulţi este că un primar independent nu va reuşi să se impună în faţa unui Consiliu General, în care voturile - precum în parlament - sunt împărţite pe partide. Fără sprijin politic, un independent în fruntea Capitalei rămâne un basm. Sau un sinucigaş politic ce se va mulţumi să intre în istorie pentru că a stat şi el cu fundul pe scaunul lui Pache Protopopescu, Dem I. Dobrescu sau Barbu Ştefănescu-Delavrancea.

Ne puteți urmări și pe Google News