EDITORIALUL EVZ: Funcţionarii scapă de concedieri

EDITORIALUL EVZ: Funcţionarii scapă de concedieri

Restructurarea administraţiei publice se desfăşoară după bine-cunoscuta metodă românească a "ascunderii gunoiului sub preş".

Mass-media sunt interesate zilele acestea de frunze plagiate (un logo potrivit pentru o ţară în care cantitatea de frunze tăiate la câini a depăşit de mult producţia medie la hectar din Uniunea Europeană- n.a.) şi pixeli albaştri compromişi din punct de vedere tehnic.

Profitând de somnul presei, edilii patriei inventează în tihnă metode ingenioase pentru a finanţa în continuare un aparat administrativ ineficient, din cauza numărului mare de incompetenţi care-l parazitează, dar supraaglomerat cu rubedenii de ştabi, multe dintre ele cu un solid spate politic.

Când vine vorba de reducerea costurilor cu statul nu avem doar "miniştri sabotori", cum i-a numit Traian Băsescu, ci şi primari de aceeaşi teapă, care îi ascund pe funcţionarii publici prin tot felul de cotloane birocratice, în loc să-i elimine din sistem pe cei neperformanţi.

Nu am reuşit până în prezent să aflăm de la autorităţile centrale dacă prefecţii au transmis la Bucureşti numărul maxim de posturi stabilit în funcţie de standardele de cost elaborate de guvern. Până pe 14 august, autorităţile locale şi cele judeţene trebuie să aprobe noile organigrame. Senzaţia mea este că vor arăta bine pe hârtie, dar resursele bugetare alocate funcţionării statului nu vor scădea în urma acestei restructurări de faţadă.

Unii primari au anunţat deja că nu vor da oameni afară. Romeo Rădulescu, de la Râmnicu-Vâlcea, a refuzat să concedieze 400 de angajaţi din cadrul Administraţiei Domeniului Public, Serviciului Social şi Serviciului Pieţelor. Ei vor fi transferaţi la o societate comercială pe care consiliul local o va înfiinţa şi la care va fi unic acţionar. Aceste servicii vor fi plătite tot cu bani publici, deci risipa nu va fi stopată.

Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, aplică aceeaşi metodă. A transformat Direcţia de Pieţe şi Direcţia de Servicii Publice Municipale în societăţi comerciale. Apoi i-a avertizat senin pe contribuabilii ieşeni că "vom avea servicii mai scumpe, pentru că, prin transformarea în societăţi comerciale, direcţiile externalizate devin plătitoare de TVA". Ca şi cum creşterea costurilor este consecinţa acţiunii flăcării violete, nu a populismului său deşănţat.

La Constaţa, Nicuşor Constantinescu a decimat instituţiile de cultură ale judeţului, cea mai afectată fiind Opera. Din cei 353 de funcţionari concediaţi, 292 provin din instituţiile de cultură. Ce demonstrează acest lucru? Că funcţionarii publici, mulţi dintre ei înregimentaţi politic, vor scăpa de efectele recesiunii. Vor fi afectaţi doar profesorii, medicii şi poliţiştii. Multe cadre medicale se vor autoelimina probabil din sistem, sub mirajul posturilor foarte bine plătite din spitalele Europei.

Pentru că funcţionarii publici nu vor fi disponibilizaţi cu aceeaşi unitate de măsură, salariile bugetarilor care vor rămâne în ţară nu vor creşte în 2011. Sebastian Vlădescu, ministrul finanţelor, a declarat că disponibilizarea a 60.000 de bugetari anul viitor va atrage după sine o creştere a salariilor cu 10%. Mă îndoiesc sincer.

Este evident că primarii PSD nu vor accepta nici în ruptul capului să dea afară funcţionari. Social-democraţii se pregătesc să ajungă la putere, iar cadrele de nădejde ale partidului vor trebui să demonstreze electoratului că sunt mult mai capabili decât democrat-liberalii să lupte cu criza.

Dacă vor da afară oameni nu-şi vor atinge scopul. Din păcate le va fi simplu să fenteze restructurarea administraţiei. Nu-i va presa nimeni. Se va pierde astfel o bună ocazie de a aerisi un aparat administrativ extrem de stufos, creat de PSD între 2000 şi 2004 şi menţinut de PNL şi PSD pentru că deserveşte foamea de resurse a partidelor ajunse la guvernare.

Ne puteți urmări și pe Google News