EDITORIALUL EVZ: Eveniment media cu spanzuratoare

EDITORIALUL EVZ: Eveniment media cu spanzuratoare

Ioana Lupea: "Prima zi a Romaniei in Uniunea Europeana a inceput cu un scandal fara niciun ecou la poalele Carpatilor: executia filmata cu telefonul mobil a lui Saddam Hussein."

Ironie a destinului, fostul dictator irakian a infirmat un principiu ce-i poarta numele, "legea lui Hussein", conform caruia exista intotdeauna o posibilitate de a ramane invizibil mediilor, enuntat de teoreticianul media olandez Geert Lovink.

Acesta noteaza ca Razboiul din Golf ne-a invatat nu numai ca mediile pot controla un eveniment, ci si ca poti gasi, asemenea lui Saddam Hussein, timp de cateva saptamani, un camuflaj perfect in timp ce satelitii matura fiecare centimetru patrat.

Nota de plata: inregistrarea spanzurarii sale a fost postata pe internet si vizionata de cel putin 5 milioane de oameni, transmisa partial de toate posturile TV din lume si comentata de cele mai multe ziare.

Evenimentul a trecut in Romania mai mult ca un fapt divers decat ca un eveniment politic sau media exceptional. In fond, noi am avut parte de o revolutie televizata si de o executie necenzurata.

Concursul penibil al revelioanele, sosirea spectaculoasa a iernii, povestile romanilor truditori legal sau ilegal in Europa au cucerit intreg spatiul mediatic, nu au lasat nicio zona libera pentru marea controversa mondiala referitoare la difuzarea filmului executiei. Nici OTV nu a incalcat de data aceasta regulile CNA.

Cele mai multe posturi TV au prezentat imaginile oficiale si cateva stop-cadre de pe clipul video pirat. BFM TV, un canal de stiri francez cu 20 de milioane de spectatori, a ales insa sa-l prezinte integral.

Directorul postului a justificat ca filmul inregistrat pe mobil arata ca executia a fost o improvizatie, oferind informatii care nu se afla in imaginile oficiale. Redactorul-sef al stirilor France 2, care a preferat sa dea doar extrase din inregistrare, s-a scuzat: "Am dorit sa aratam realitatea pedepsei cu moartea, nu sa aseptizam informatia, dar nu am dorit sa aratam intreaga executie".

Cine a castigat? Evident, cei care au ales sa "nu aseptizeze informatia", care s-au sustras discursului mediatic fundamentat pe etica profesionala si demnitate umana, care apeleaza la cosmetizarea informatiei, inclusiv a corpurilor-informatie. Asa cum o face in Romania, de regula, OTV, cu succes.

Impactul clipului pirat a fost urias, a declansat o dezbatere despre interzicerea pedepsei capitale, desi Saddam Hussein, caruia i se imputa mii de vieti omenesti, nu este un caz bun pentru avocatii abolitionisti. Imaginea necenzurata a mortii unui dictator a subordonat ideea de dreptate.

Scena spanzurarii cu umilirea condamnatului (unul dintre asistenti le-a cerut celor care-l injuriau sa inceteze: "Va rog, nu, va conjur, omul acesta va fi omorat!") a facut Italia sa rememoreze politic si mediatic executarea si spanzurarea cadavrului dictatorului fascist Benito Mussolini si sa ceara Germaniei, presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, si Natiunilor Unite un moratoriu impotriva pedepsei cu moartea.

Invatatura acestui eveniment media cu o spanzuratoare este ca, dupa ce presa scrisa s-a transformat fundamental in competitia cu televiziunea, este randul televiziunii sa reactioneze la provocarea internetului.

Ne puteți urmări și pe Google News