Cam ceea ce i-a făcut PSD lui Mircea Geoană în 2004, când l-a transformat din ministru de externe, principalul avantaj competiţional al acestuia în lupta cu Traian Băsescu, în băiat de băiat. La alegerile pentru Primăria Capitalei vor conta nu doar candidatul şi partidul. Alegătorii vor ţinea seama şi de anturaj. Or, aşa cum ştim de la bunici, anturajul poate să strice: o echipă inadecvată imaginii lui Cristian Diaconescu îi va ruina şansele în faţa lui Vasile Blaga. Candidatul PDL îl are ca partener de tandem pe Liviu Negoiţă, primarul de aur, de la care fiecare aspirant la şefia unui sector bucureştean speră să soarbă un strop de popularitate. Abuzul de Liviu Negoiţă, cocoţându-l pe panouri publicitare cu tot felul de candidaţi necunoscuţi, va dăuna percepţiei PDL. Dar nu face mai mult rău decât alăturarea lui Marian Vanghelie & comp. (iluştrii anonimi Doru Giugula, Vasile Mihalache, Dan Tudorache) de Cristian Diaconescu.

Perceput ca un diplomat elegant şi echilibrat, Cristian Diaconescu are capacitatea de a atrage, pe lângă voturile nucleului dur al partidului, sufragiile indecişilor şi pe ale unor alegători ai PDL şi PNL dezamăgiţi de eşecul proiectului Alianţei D.A. şi de modelul de edil impus de Traian Băsescu. Primarul cu viziune, care elaborează politici publice şi este prezent prin ceea ce face, poate câştiga în faţa primarului apropiat de staţia de autobuz. Există în Bucureşti un electorat tentat să experimenteze şi votul pentru un candidat şi proiectele sale în detrimentul votului politic. În plus, tendinţa candidaţilor PDL şi PNL de a se lua la harţă pe nimicuri reprezintă un avantaj pentru al treilea, ca de obicei, în acest caz pentru Diaconescu. Mai ales în condiţiile în care alegătorii sunt sătui de certuri pe chestiuni care nu-i privesc direct şi au mai multă legătură cu lupta politică decât cu viaţa lor de zi cu zi în marele oraş.Toate aceste atuuri sunt anulate de includerea lui Cristian Diaconescu într-o echipă de şoşonari fără notorietate şi fără credibilitate, a căror singură calitate este loialitatea faţă de Marian Vanghelie. Un fost primar de sector care, în patru ani de mandat, a plantat o fântână în mijlocul Bercenilor sau un consilier general depistat pozitiv la testul de dosar la fosta Securitate nu vor atrage voturile acelui plus de electorat pentru care Cristian Diaconescu este o ofertă interesantă.

La bicicleta PSD, partidul pedalează în sens invers. Incapabili să-i ofere lui Cristian Diaconescu o echipă potrivită, social-democraţii îşi îngroapă norocul de a-l fi convins pe fostul ministru al justiţiei din administraţia Năstase să participe la acest exerciţiu impus, alegerile de la Primăria Capitalei. Jocurile de putere din interior înseamnă mai mult pentru liderii cu notorietate ca Victor Ponta sau Ecaterina Andronescu, decât oportunitatea ca PSD să facă, pentru prima dată în 18 ani, o figură bună în Bucureşti.