Ioana Lupea: "Simplu: este doar nevoie de consensul partidelor antiprezidentiale. "
In timp ce isi declara pe toate canalele dragostea de reforma a clasei politice, acestea cauta o solutie care sa le scape de sita alegatorilor. Toate, cu exceptia PD si PLD, care mai mult de nevoie decat de voie, sunt ecoul parlamentar al initiativei prezidentiale de a organiza un referendum pentru introducerea votului uninominal. PD si PSD, foarte apropiate in preferintele electoratului, ar fi de altfel principalele beneficiare ale unui asemenea sistem.
Fostului partid de guvernamant ii convine insa si codul electoral in vigoare, fiind in consecinta dispus sa joace alaturi de formatiunile inamice votului uninominal. Acestea merg pe mai multe scenarii cu acelasi rezultat, zadarnicirea referendumului si adoptarea unei variante de compromis astfel incat sa fie pastrata macar compozitia politica a actualului parlament. PRM si UDMR se opun public votului uninominal, PC - desi bate toba - nu poate intra in parlament nici pe-o lista trasa de patru boi, dar ar putea sustine alaturi de PSD si PNL destituirea lui Traian Basescu. Un targ care sa ingroape votul uninominal, sub ochii nostri si fara sa ne dam seama, poate fi avantajos pentru arcul antiprezidential. Atat timp cat performeaza credibil comedia moralitatii politice.
Prima mutare, sa se debaraseze mai intai de presedinte. Plenul Camerei Deputatilor, prin votul deputatilor PSD, PNL, PRM, PC si UDMR, a hotarat ca referendumul pentru suspendarea presedintelui are prioritate in fata tututor celorlalte referendumuri, ca seful statului poate fi demis de jumatate din cetatenii care se prezinta la urne si ca trebuie sa existe o distanta de minimum trei luni intre plebiscite. Apelul premierului Calin Popescu-Tariceanu catre clasa politica de a-si reprima impulsul referendumului este doar gimnastica ritmica: suspendarea presedintelui este, in viziunea parlamentarilor liberali, mai importanta decat alegerile europene si votul uninominal.
Daca Basescu va fi inlaturat din functie de cetateni, atunci initiativa sa este caduca, iar parlamentarii se pot preface ca lucreaza la legea votului uninominal pana la alegerile din 2012. Potrivit calendarului stabilit de Camera Deputatilor ieri, victoria lui Traian Basescu nu este o garantie ca un referendum pentru votul uninominal va avea loc mai devreme de ianuarie 2008, doar cu prea putine luni inaintea alegerilor parlamentare. O reluare practic a scenariului din 2003.
Cealalta varianta ar fi ca parlamentul sa adopte un cod electoral pe gustul sau. Si cum din legislativul Romaniei un cal iese magar, asa si votul uninominal ar putea iesi tot proportional. Parlamentarii au acest talent unic de a mutila orice initiativa daca aceasta nu este in avantajul lor. Cel mai bun exemplu este diferenta intre forma guvernamentala si cea operata estetic de senatori si deputati a proiectului privind Agentia Nationala de Integritate. De aceea referendumul este singura metoda prin care partidele si parlamentul pot fi obligate sa implineasca vointa cetatenilor Romaniei.