EDITORIALUL EVZ: Cum a ajuns Ponta un vânător de PSD-işti mai mare ca Năstase

EDITORIALUL EVZ: Cum a ajuns Ponta un vânător de PSD-işti mai mare ca Năstase

Excluderea lui Mircea Geoană din PSD va deveni astăzi realitate. Ion Iliescu şi Adrian Năstase nu au pârghii suficiente pentru a-i salva pielea.

Pentru Iliescu e o nenorocire. A spus-o răspicat, când a constatat consensul din partid din jurul mazilirii lui Geoană: "Ştiţi care e problema? Nenorocirea e că Geoană singur şi-a tăiat craca de sub picioare. Ieşirile lui publice sunt dincolo de relaţia firească cu partidul din care face parte". Tătucului PSD i-ar fi prins bine un opozant al lui Ponta, cu care să se alieze pentru a-l putea controla pe "cârlanul fără minte", care i-a devenit şef în partid. Acum va trebui să caute un alt tânăr cu planuri de carieră, cu ajutorul căruia să-l strunească pe Ponta. Dacă va mai avea timp, pentru că fostul procuror pare decis să taie şi alte capete după cel al lui Geoană.

Napoleon Bonaparte spunea că "un lider este un negustor de speranţe". Victor Ponta s-a dovedit a fi un bun negustor. A forţat mazilirea lui Geoană, conştient că baronii roşii nu vor periclita soliditatea USL, de dragul unuia care, prin gafele monumentale din campania electorală, i-a lăsat să flămânzească în continuare în opoziţie. Nimic nu este mai important pentru anorexicii baroni roşii decât să se înfrupte din nou din bucatele guvernării. Festinul pe care îl pregăteşte Ponta seamănă însă tot mai mult cu ospăţul pus la cale de Alexandru Lăpuşneanu. După ce se va aşeza în capul mesei la Palatul Victoria, îi va lăsa o perioadă să se ghiftuiască, după care va stinge lumina şi va deschide larg uşa procurorilor, care- i vor "căsăpi" până la răsăritul soarelui.

Poziţiile ambigue ale lui Ponta în legătură cu activitatea DNA mă fac să cred că va sprijini această instituţie, atunci când dosarele penale vor servi interesului său politic. Când procurorii DNA l-au arestat pe baronul de Argeş, Constantin Nicolescu, preşedintele PSD a luat parte la zidul uman din jurul acestuia, ameninţându-i pe oamenii legii că, după ce va veni la putere, va avea ac de cojocul lor. După ce lupta de putere din PSD s-a înteţit, iar Ponta a intrat într-un conflict mocnit cu Adrian Năstase, a devenit brusc suporterul justiţiei. I-a transmis lui Năstase că partidul îl va lăsa din braţe, dacă va primi o sentinţă defavorabilă în vreunul din dosarele de corupţie. Duminică, Victor Ponta a fost de-a dreptul conciliant cu procurorii, dând emoţii multor social- democraţi cu dosare pe rol. "Da, cred că DNA, dacă va ţine un mod mai profesionist şi obiectiv - eu nu cred că DNA trebuie să cerceteze doar pe cei de la putere, deşi, sigur, pe principiul corupţia se leagă de putere, nu de opoziţie, dar corupţia e corupţie, atât timp cât DNA se concentrează mai puţin pe a crea ştiri şi pe a da pe surse tot felul de lucruri şi loveşte în ceea ce înseamnă vârfurile iceberg-ului, vârfuri care se văd, ale corupţiei - da, DNA va avea din partea mea şi a USL tot sprijinul pentru a rămâne o instituţie independentă".

Ne puteți urmări și pe Google News

Un semn că nervozitatea a atins zilele astea cote de avarie în PSD sunt reacţiile acide ale lui Iliescu şi Năstase după ce Vasile Dâncu a scris o analiză în care-l îndemna pe Victor Ponta să-i marginalizeze pe cei doi în partid. O dovadă clară că se tem. De altfel, Năstase i-a reproşat explicit lui Ponta că nu are de gând să convie ţuiască paşnic cu greii partidului. "Mi-aş dori însă ca autoritatea lui să fie generată nu de voturi, ci de capacitatea de a construi abordări consensuale. Recunosc însă că, în lumea în care trăim, acesta ar putea fi un obiectiv vetust", a scris Năstase pe blog. În fond, de ce nu s-ar folosi fostul procuror de lupta anticorupţie pentru a scăpa de rivalii din partid? A avut timp să înveţe chiar de la Adrian Năstase. Pe vremea când conducea PSD, cel supranumit "Însuşi" organiza adevărate "procese spectacol", ritualuri de întărire a autorităţii, în care PNA lua baronii la scărmănat. Acum, Năstase a devenit din vânător vânat.