Când regele se întorcea de pe câmpul de luptă, chema scribul de serviciu şi îl punea să scrie: „Azi, anul Domnului… Măria Sa, cu ajutorul lui Dumnezeu,…“ şi urma o poveste romanţată în care faptele erau înflorate în funcţie de interesul celui care dicta.

Sorin Oprescu nu este, bineînţeles, cine ştie ce mare personalitate, dar chiar şi la acest nivel inferior se găsesc destui scârţa-scârţa pe hârtie, dornici să-l tămâieze pe posibilul viitor primar al Capitalei. „Oprescu este un tip de rebel clasic“, perorează, la postul familiei Voiculescu, Ion Cristoiu, care a înlocuit pixul cu datul din gură. Sau: „Oprescu nu-i un independent oarecare, este o personalitate dintr-un partid…“. Cine mai intră, alături de Oprescu, în marea galerie a eroilor lui Cristoiu? „Disidenţi sau personalităţi rebele, Crin Antonescu la PNL, Norica Nicolai…“, explică fostul ziarist de la un supliment al „Scânteii Tineretului“. Cine sunt „piţifelnicii“? „Doamna Boagiu (…) a apărut pe scenă în 2004 cu un bici, parcă era sado-masochistă“, o execută scurt „maestru’“.

Nu m-aş fi deranjat să comentez idioţeniile pe care le debitează de vreo câteva săptămâni trioul de caraghioşi de pe Antena 3 – teologul, comunistul şi profesoraşul care râde de unul singur. Să o promovezi pe Norica Nicolai la rangul de disidentă sau rebelă depăşeşte orice nivel al slugărniciei. În plus, aceste personaje exact asta-şi doresc – să fie băgate în seamă. Ar fi în stare să apară dezbrăcate în emisiune dacă vor ajunge la concluzia că asta le salvează audienţa.

Cred însă că putem trage o concluzie din cerbicia cu care postul familiei Voiculescu îi face propagandă lui Sorin Oprescu. De multă vreme ne întrebăm cine sunt cei care-l manevrează pe acest candidat manciurian. Nici un om de afaceri român nu este atât de altruist încât să-i ofere bani doar pentru că, chipurile, luptă şi el, la fel ca Băsescu, împotriva sistemului ticăloşit.
 
Un răspuns, poate cam simplist, ar fi: Oprescu este o investiţie pe termen lung a unor oameni de afaceri precum Dan Voiculescu şi prietenul său Dinu Patriciu. De multă vreme, cei doi caută cu disperare pe cineva capabil să-l înfrunte pe Traian Băsescu la alegerile din 2009. În perioada suspendării lui Traian Băsescu, l-au curtat pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Din motive destul de obscure, Isărescu a refuzat să se angajeze într-o bătălie împotriva lui Băsescu. Următorul pe listă a fost Ion Ţiriac. Prea bătrân, aşa că a căzut şi această ipoteză de lucru. Varianta Sorin Oprescu a apărut la timp. Motivul pentru care Patriciu şi Voiculescu investesc în acest „candidat independent“ este că ştiu că, dacă scapă de Băsescu, îşi vor recupera banii.
 
Cât despre Cristoiu, el nu face decât ceea ce au făcut şi alţi propagandişti crescuţi în regimul Ceauşescu: preamăreşte isprăvile stăpânului care îl ţine pe lângă curtea sa. Dacă atunci când apare în emisiune ar renunţa la aerul de comentator independent şi şi-ar pune o plăcuţă pe care să scrie „angajatul familiei Voiculescu“ ar fi, totuşi, mult mai corect.