Vlad Macovei: "Dacă vom avea parte de o criză, vei face parte din categoria celor fericiţi, săraci (nu cu duhul), cei cărora recesiunea nu le va lua nimic."
E clar, guvernatorul care semnează pe fiecare bancnotă de care depinde viaţa ta nu mai vrea să-ţi iei credit. Suntem prea mult şi prea mulţi împrumutaţi. Şi prea repede. Nu mai vrea să iei mulţi bani deodată pe care, poate, nu-i vei putea da înapoi. Nu doreşte ca băncile să-ţi dea aceşti mulţi bani pentru ca tu să-ţi cumperi maşini sau electrocasnice, cele mai multe dintre acestea aduse din import. Nu mai vrea să te ajute să-ţi iei o casă de 30 de ani, ridicol de scumpă, iar suma respectivă să ajungă în buzunarul unora care, la rândul lor, vor cumpăra maşini sau electrocasnice. Tot din import. Nu vrea ca aceste mărfuri să apese pe piaţa românească, adică să producă inflaţie. Nu vrea ca inflaţia să-ţi mănânce din salariu pentru ca, la un moment dat, să te trezeşti că nu mai poţi pune bani deoparte pentru a-ţi plăti casa, pe care ai luat-o ridicol de scump. Sau maşina. Sau electrocasnicele. Am ajuns de unde am plecat. Te-am învârtit în cerc. Trebuie să te obişnuieşti, aceasta este logica lui Isărescu. Nu spun că este bună sau rea, nu spun că este bine sau rău. Timpul o va demonstra. Dacă nu vom intra într-o criză majoră, fie aceasta imobiliară sau monetară, înseamnă că tu, cel ce doreşti acum să-ţi iei un credit, vei face parte dintr-o microgeneraţie de sacrificiu, „jertfită“ pe altarul siguranţei celorlalţi. Nu e drept, dar domnul Isărescu nu judecă în aceşti termeni. Pentru el, macroeconomia este importantă. Aceasta este fişa postului său. Dacă vom avea parte de o criză, vei face parte din categoria celor fericiţi, săraci (nu cu duhul), cei cărora recesiunea nu le va lua nimic. Banca nu va alerga după tine, portăreii nu-ţi vor bate la uşă să-ţi ia casa.
Nu va exista niciun risc să te arunci de la geam pentru că nu vei avea cu ce să-ţi plăteşti rata. Vei face parte dintr-o microgeneraţie de altă factură, căreia nu se i pot lua decât boii de la bicicletă. Ştiu că aceste vorbe nu prea contează, pentru că tu vrei BANII şi îi vrei ACUM. Isărescu însă îţi va face viaţa amară. Aşa cum altora le-a îndulcit-o când, de exemplu, acum un an a dat liber la creditele ipotecare fără avans. Însă atunci guvernatorul era un om liniştit, nu avea grija ta. Leul era puternic în vara lui 2007, aminteşte-ţi. A venit însă furtuna, stârnită de peste Ocean. A venit şi Guvernul nostru cel de aici şi a început să cheltuiască aiurea, că se apropie alegerile. Sute de milioane de euro au fost sparte de către primării în iarna trecută, nu uita. Nu uita şi că alimentele s-au scumpit, la fel şi energia. Toate astea l-au supărat pe Isărescu şi tu eşti cel pe care se răzbună. Eşti cel mai la îndemână. Îţi spun toate acestea ca să înţelegi că nu te poţi răzbuna înapoi pe Isărescu, nu ai cum. Nu ştiu dacă din păcate sau din fericire. Ştiu însă că te poţi răzbuna pe guvern, pe putere sau pe opoziţie. Poţi ieşi în stradă, la fel cum fac chiar şi comozii occidentali, şi poţi cere răspicat şi nervos o soluţie reală pentru stoparea creşterii preţurilor şi pentru o politică curată a banului public. Apoi poţi culege aceste soluţii şi apoi să votezi. E o şansă ca Isărescu să înceteze să mai aibă ceva cu tine.