EDITORIALUL EVZ: CDR 2011: Va şti Albă ca Zăpada să se ferească de piticul portocaliu?

EDITORIALUL EVZ: CDR 2011: Va şti Albă ca Zăpada să se ferească de piticul portocaliu?

În vacarmul ultimelor zile, produs de vizita lui Traian Băsescu în America şi de interminabilele chibiţări "se întâlneşte - nu se întâlneşte", a trecut prea puţin remarcat un eveniment major: Madame Blogary s-a transformat în asociaţie.

Pentru cei mai puţin iniţiaţi, Madame Blogary este un site creat de Sebastian Lăzăroiu, care promovează valorile de dreapta. Luni, responsabilii blogary.ro au anunţat că au dobândit personalitate juridică şi că aşteaptă aderenţi. Obiectivul principal: "promovarea, ideilor şi acţiunilor specifice dreptei neoconservatoare". Înregistrarea Asociaţiei Blogary a fost precedată, vineri, de publicarea pe site a unui manifest al lui Adrian Papahagi, consilier al ministrului de Externe. Un apel la acţiune către "cei mulţi". "Să ieşim din anonimat şi să ne arătăm lumii însetate de oameni vrednici. Suntem milioane şi ne-am săturat. (...) O mişcare nouă nu poate fi gândită doar în laboratoarele puterii, ea trebuie să ţâşnească din valul indignării şi entuziasmului nostru. Jos măştile şi la treabă!"

Le cer iertare cititorilor pentru această lungă introducere cu citate, dar ea era necesară pentru a înţelege lucrurile.

Totul pare o combinaţie de Revoluţie pe Twitter (ca la Chişinău sau în Egipt), cu Alianţa Civică din anii '90 . O combinaţie de apel către tinerii (cel puţin în spirit) mulţi şi anonimi, să iasă din spatele calculatoarelor şi să ia puterea, cu o mişcare de intelectuali care să o coaguleze, să-i dea o direcţie şi o ideologie.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest moment, lucrurile sunt limpezi. Madame Blogary este Albă ca Zăpada. Ea va încerca să adune în jurul său toate forţele politice mai mari sau mai mărunte, care îşi caută o umbrelă spre a intra în Parlament. Sigur, piticul cel mai mare, ca să zicem aşa, va fi PDL. Lângă el, s-ar mai putea ţine de fusta Albei ca Zăpada, Partidul Ecologist, partidul lui Dan Diaconescu (cum se va fi chemând), PIN sau chiar PNŢCD.

Pe scena politică bate un vânt de Convenţie Democratică. Şi jumătatea ţărăniştilor conduşi de Victor Ciorbea ar vrea să construiască un fel de CDR cu numele "Calea Dreaptă", dacă nu cumva îi va tenta cea care se construieşte acum. Pentru cei mai tineri, Convenţia Democatică a fost înfiinţată în 1991, ca o necesitate de a coagula cele câteva partide şi organizaţii civice care se opuneau colosului FSN. La acea vreme, partidul lui Ion Iliescu câştigase alegerile cu 66% din voturi şi zdrobea (la figurat dar şi la propriu, vezi mineriadele!) orice concurenţă.

Nevoia de alianţă este firească în faţa unui bloc masiv (USL) faţă în faţă cu un PDL, stafidit după un program de austeritate şi un pumn de partiduleţe disperate să intre în parlament. Dar diferenţa faţă de anii '90 e esenţială: cei care încearcă să coaguleze forţele politico-civice sunt acum la putere.

În noul CDR (probabil se va chema "Mişcarea Populară", de vreme ce Ioana Băsescu a făcut cerere pentru rezervarea denumirii la OSIM), Madame Blogary va juca rolul Alianţei Civice de acum 20 de ani. Misiunea pe care şi-o propune este foarte ingrată: să adune intelectualii şi tinerii sub steagul său, după ce aceştia, dezamăgiţi din diverse motive, s-au retras de pe poziţiile de sprijin activ al puterii şi au rămas în expectativă.

Pot fi aceste forţe mobilizate din nou? Pot fi ridicate iar la luptă, aşa cum înflăcărat cheamă Papahagi? Esenţial este care va fi relaţia dintre nucleul civic (Blogary) şi PDL. Dacă se dovedeşte că totul este o construcţie care să servească drept haină nouă, electorală, pentru PDL, iar Albă ca Zăpada este teleghidată de piticul portocaliu, atunci proiectul este născut mort.

Cum, pe de altă parte, e greu de crezut că PDL poate renunţa la veleităţile de conducător, că poate stăpâni elanurile, orgoliile şi interesele baronilor săi, cel mai probabil noua CDR va îmbrăca o formă care să lase cât mai multă libertate de mişcare membrilor săi. Un gen de forum. Şi care să-i permită Albei ca Zăpada o evoluţie cât mai nestingherită. Să nu rişte să fie călcată de acelaşi pitic portocaliu pe coada rochiei taman în momentul când se pupă cu prinţul.

  • "Madame Blogary" o moşeşte pe Alba ca Zăpada