Sau mai bine zis, nu pricepi o situaţie până nu dai nas în nas cu ea. Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că a văzut toate titlurile din presă care anunţau că distribuitorii de medicamente vor sista, de vineri, livrările către spitale şi farmacii şi a spus că propune şi el un titlu: „Ministerul Sănătăţii nu vrea să scumpească medicamentele“. Nicolăescu a explicat că Ministerul Sănătăţii este obligat să asigure accesul pacienţilor la tratamente şi implicit să menţină sau să diminueze preţurile medicamentelor.
 
La prima vedere o declaraţie normală, dar care ascunde multe ciudăţenii în acest domeniu al pieţei de medicamente. Acesta este doar vârful unui aisberg, ca să nu spunem că avem de-a face cu o adevărată mafie. Am avut nevoie pentru băiatul meu de un medicament – Hidrocortizon. Evident, fiind foarte ieftin, acesta nu se mai fabrică în România, iar firmele de medicamente refuză să-l importe. De ce? Pentru că nu rentează, mi s-a explicat. Cinic, când e vorba de viaţa unor oameni. Cică nu rentează. Acum are nevoie de Gaviscon Infant, un fel de Smecta pentru copii. Un pansament gastric, iar foarte ieftin. Care de asemenea nu se găseşte în România. Ai noştri nu-l fabrică, iar firmele nu-l importă. Slavă Domnului că mai am câţiva prieteni care pleacă prin străinătate şi mă mai ajută. Dar ce fac bieţii oameni care n-au pe nimeni? Păi, simplu, o să moară pentru că cei care se ocupă de importul de medicamente vor să facă bani. Iar cartelul medicamentelor este al dracului de bine pus la punct. Şi au oameni peste tot.

Uite, să dau un exemplu. Constantin Dabelea este medic la Spitalul „Sf. Ioan“. Are împreună cu soţia, Haritina Dabelea (medic la Spitalul de Urgenţă Bucureşti), următoarele firme: Rombiomedica, Biosintex, Medisens, Surgeysmart, care în fiecare an primesc de la diferite spitale din ţară contracte de zeci de miliarde de lei vechi. Vodislav Dana Maria (şefa Secţiei de oftalmologie a Spitalului Gorj) este sora Haritinei Dabelea. Împreună cu soţul ei, Vodislav Spiridon (chirurg la Spitalul Judeţean Ilfov), ea are firmele Examed (cu datorii la stat), Multimed, Optstar, Medicaltehnic şi Vodimedicor. Ultima firmă, împreună cu Vodislav Spiridon, este cercetată de DNA în dosarul „Steriletul“. Atunci, Vodislav a importat sterilete prin firma Multimed cu 200 de milioane şi le-a vândut catre Examed cu un preţ de 30 de ori mai mare, şi apoi le-a transferat la Vodimedicor, de unde le-a vândut Ministerului Sănătăţii cu 7,4 miliarde de lei vechi. Da, aţi citit bine! De 30 de ori mai mult. Asta da afacere, nu?

Mai are rost să te încurci cu medicamente indispensabile, dar care costă cât o aspirină? Păi, nu. Asta e realitatea. La urma urmei, prost e ăla care a dat banul, iar piaţa liberă spune că poţi să vinzi la orice preţ. Nu spun că este o infracţiune, dar e imoral când alte medicamente nu sunt aduse în numele rentabilităţii. Păi, viaţa unui om nu contează? Poate fi cuantificată în funcţie de banii pe medicamente?