EDITORIALUL EVZ: Arta seducţiei în politică

EDITORIALUL EVZ: Arta seducţiei în politică

Ioana Lupea: „După ce s-a afişat cinci minute cu Traian Băsescu la televizor, premierul a obţinut ce şi-a dorit“.

Ce face un bărbat uşor complexat de procentele electorale, să-i spunem Călin Popescu-Tăriceanu, aflat la începutul unei aventuri politicoamoroase, pentru a fi mai interesant în ochii partenerului mult dorit, dar indecis? Flirtează jucăuş cu altcineva, un „altcineva“ mai popular şi mai seducător, eventual chiar cu regina balului. Consultările discrete dintre premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu pentru numirea lui Cătălin Predoiu la Justiţie, dar mai ales hârjoana prietenească în văzul lumii, a surprins şi a intrigat. Acesta i-a fost şi scopul secundar, pe lângă dorinţa amândurora de a încheia conflictul ce-ar fi adus curând pierderi de imagine şi lor, şi României. Au fost suficiente o ocheadă şi o strângere de mână, bine puse în scenă, pentru a grăbi evoluţiile din politica românească.

Departe de „marea împăcare“, consensul pe numirea lui Cătălin Predoiu pare să fi fost o mişcare tactică iniţiată de premier, la care a consimţit, viclean, şi preşedintele. Infidelitatea a fost primită de PSD ca o umilinţă. S-a simţit trădat şi respins, şi-a văzut în complicitatea televizată dintre preşedinte şi premier ruinată şansa de a întemeia o guvernare fericită fie cu PNL, fie cu PDL. Armonia instalată pe neaşteptate în cele două palate, după luni de gherilă politică, a semnalizat către cei care au ochi să vadă şi urechi să audă că între Băsescu şi Tăriceanu nu e totul terminat. Mircea Geoană a suspinat, Ion Iliescu a turbat, iar gruparea radicală din PNL „Antonescu, Orban şi asociaţii“ şi-a revizuit radical poziţia faţă de o guvernare PNL-PSD.

Ce s-a întâmplat la învestirea lui Cătălin Predoiu se numeşte în revistele de specialitate, adică în cele care dau sfaturi de iubire, şantaj sentimental. Panicat că l-ar putea pierde pe Traian Băsescu de copărtaş la răsturnarea guvernului, Mircea Geoană a fost ferm la ultima şedinţă: „Depunem moţiune de cenzură şi facem anticipate. Mergem la Băsescu şi îi spunem că trebuie să găsim împreună o soluţie“. Ion Iliescu şi Adrian Năstase l-au convocat vineri pe Călin Popescu-Tăriceanu la o întâlnire secretă de explicaţii şi proiecte comune pentru alegeri şi pentru guvernare. Iar Crin Antonescu - cel care spunea că, între guvernarea cu PSD şi opoziţie, alege opoziţia - şi-a schimbat opinia: între Traian Băsescu, „un proiect brutal şi instinctiv“, şi PSD, alege alianţa cu oricine. Antonescu afirma surprinzător, după ani de refuz obstinat al unei apropieri de partidul postcomunistului Iliescu, că „PNL trebuie să îşi găsească aliaţi oriunde în politică, în măsura în care îşi doreşte să apere regimul democratic din România“.

După ce s-a afişat cinci minute cu Traian Băsescu, Călin Popescu-Tăriceanu a obţinut ce şi-a dorit: o poziţie de forţă în negocierile cu Geoană, Iliescu şi Năstase şi înfrângerea ultimei rezistenţe din propriul partid la o alianţă cu PSD. Ce va obţine Băsescu? Un inamic în loc de doi: alianţa PSD-PNL.

Ne puteți urmări și pe Google News